Hoppa till innehåll
Hem » Kraftig ökning av cykelstölder i Skellefteå

Kraftig ökning av cykelstölder i Skellefteå

Polisen genomför därför flera åtgärder under kommande veckor med målet att minska antalet stölder.

Antalet anmälda cykelstölder verkar minska nationellt men i Skellefteå visar statistiken istället på en rejäl ökning under året. Bara under maj och juli månad är antalet anmälda stölder ungefär dubbelt så höga som prognosen som grundar sig på statistik de senaste fem åren.

– Det totala godsvärdet uppgår just nu till minst 900 000 kronor men i det gömmer sig ett stort mörkertal då det sällan framgår cyklarnas värde i polisanmälan. Nu vill vi göra en samlad insats där målet såklart är att få ner antalet cykelstölder, säger Pär Lindberg, gruppchef på BF/IGV i lokalpolisområde Skellefteå.

Flera åtgärder genomförs

För att komma åt problemet genomförs flera olika åtgärder.

– Vi genomför till exempel ökade kontroller av exempelvis innergårdar och trapphus för att hitta möjliga gömställen. Vi vill också uppmana allmänheten att tipsa oss om man ser något misstänkt eller om det står en massa cyklar samlade på en ovanlig plats, säger Pär Lindberg.

För att förhindra att din cykel stjäls, finns det mycket som du själv kan göra.

– För det första, lås alltid din cykel med ett godkänt lås. Bara genom att göra det, har du gjort jobbet mycket svårare för tjuven. Sen låser du fast själva cykeln vid ett fast föremål. Det är också bra att notera cykelns ramnummer, om din cykel ändå blir stulen så kan ramnumret hjälpa oss senare om vi påträffar cykeln, säger Pär Lindberg.

Tips för att skydda sig mot cykelstöld

  • Välj noga platsen där du ställer din cykel. Parkera på en så ljus och öppen plats som möjligt där det rör sig mycket folk.
  • Lämna inte kvar lösa föremål som cykelkorg, lampor, cykeldator och batteri till el-cykeln.
  • Lås alltid cykeln med ett godkänt lås.
  • Lås fast cykeln vid ett fast föremål.
  • Skriv ned cykelns ramnummer. Polisen får ofta in stulna cyklar, med ett ramnummer går det att identifiera din cykel.

Om din cykel blir stulen

  • Anmäl stölden till polisen. Inkom med så många uppgifter som du kan. Uppge ramnummer, personnummer, vilken typ av cykel, märke och färg på cykeln och andra kännetecken som underlättar identifiering. Du kan anmäla stölden genom en webbanmälan, ringa 114 14 eller besök en polisstation.
  • Om din cykel blir stulen och du anträffar din stulna cykel, ring polisen på 114 14 innan du tar tillbaka den.

Förhindra cykelstöld

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Västerbotten - alla blåljus.