Folkhälsomyndigheten har tagit fram en uppdaterad nationell strategi mot hiv, aids och vissa andra sexuellt överförbara infektioner (STI). Strategin, och den kommande handlingsplanen, ska bidra till att skapa förutsättningar för en god, jämlik och jämställd sexuell och reproduktiv hälsa.
Sverige har ett nytt epidemiologiskt läge där utvecklingen av hiv visar på färre rapporterade fall samtidigt som en allt effektivare behandling innebär att hiv kan behandlas som en kronisk infektion som inte förkortar livet. Även överföringsrisken har minskat väsentligt.
– Utvecklingen inom området ställer nya krav på det nationella arbetet med att anpassa mål och prioriteringar. Därmed behövs även en uppdaterad strategi för att främja utvecklingsinsatser och långsiktigt förebyggande arbete, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
Mål och delmål
Det övergripande målet är att överföring av hiv och STI ska begränsas genom att skapa samhälleliga förutsättningar för en god, jämlik och jämställd sexuell och reproduktiv hälsa för personer i hela landet samt att personer som lever med hiv ska ha likvärdiga livsvillkor och likvärdig livskvalitet som befolkningen i stort.
– Svensk hivvård håller en mycket hög kvalitet, både vad gäller medicinskt och psykosocialt omhändertagande och har behandlingsresultat i världsklass. För att uppfylla det övergripande målet är det centralt att bibehålla den höga standarden och fortsätta arbeta för att förebygga och tidigt identifiera hiv, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog och professor i infektionssjukdomar.
Strategin har fyra delmål som tillsammans och enskilt bidrar till det övergripande målet och pekar på de områden där insatser är viktiga under strategiperioden:
- Delmål 1: Hälsofrämjande och förebyggande insatser med en bred SRHR-ansats (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter) ska nå relevanta prioriterade grupper och hela befolkningen.
- Delmål 2: Hiv, aids och andra sexuellt överförbara infektioner ska förebyggas och tidigt identifieras och behandlas.
- Delmål 3: Stigma och diskriminering relaterat till hivinfektion ska elimineras.
- Delmål 4: Personer som lever med hiv ska genom hela livet ha likvärdiga förutsättningar för en god hälsa och god livskvalitet som befolkningen i stort.
Målgrupperna för strategin är myndigheter, beslutsfattare på nationell-, regional och kommunal nivå, samt civilsamhällesorganisationer. Strategin vänder sig också till verksamma inom regioner och kommuner samt professionsföreträdare.
Strategin är uppdaterad på uppdrag av regeringen. Under 2025 kommer den att kompletteras med en handlingsplan som fokuserar på kunskapsframtagning, kunskapsspridning, samordning och uppföljning samt inkludering av hela kedjan från prevention till vård.
Läs mer
Nationell strategi mot hiv/aids och vissa andra sexuellt överförbara infektioner