Den 54-årige mannen höll kniv mot kvinnans strupe och hotade att döda henne. Sedan högg han henne med kniv gång på gång. Nu döms han.
Det var den 28 juni 2023 som händelsen utspelade sig i Norrköping. Parterna är bekanta med varandra sedan tidigare. Mannen har, enligt domen, utsatt kvinnan för våld under en hel natt. Kvinnan har vittnat om hur mannen slagit henne med kniven och med händerna. Hon berättade att han satt tejp för hennes mun och försökt strypa henne. Framåt gryningen flydde kvinnan ut på gatan och blev upptäckt av en förbipasserande. Kvinnan var då mycket illa skadad.
”Gärningen har varit livsfarlig och medfört ett livshotande tillstånd för målsäganden”, står det att läsa i åklagarens yrkande.
Mannen anträffades senare i ett förråd där han gömde sig.
Tog tillbaka uppgifter
Initialt samarbetade kvinnan med utredningen. Sedan tog hon tillbaka allting. Tack vare inspelade videoförhör med henne kunde mannen dömas – mot sitt nekande. 13 år och tio månaders fängelse blev domen.
– Det är vanligt att målsäganden ändrar sig. Det handlar ofta om rädsla för eventuella konsekvenser av en anmälan, säger Maria Wadell, utredare på avdelningen för brott i nära relation i Norrköping.
Men trots att målsägande backat ur har mannen kunnat lagföras.
– Det handlar om att man inte ger upp. Bara för att målsägande inte vill medverka betyder det inte att vi slutar arbeta med ärendet. Man får istället ta andra vägar för att utreda ärendet. Man kan nå samma resultat, men det kanske tar längre tid, säger Maria Wadell.
Var tidig morgon
Precis så blev det i detta fallet. Kvinnan ville i de senare förhören inte berätta mer detaljer och backade på de detaljer som hon redan gett. Inte heller i rätten vågade hon berätta vad som faktiskt hänt.
– Vi vet fortfarande inte fullt ut vad som hände den där dagen. Det vi vet är att kvinnan blivit utsatt för våld i lägenheten och trapphuset, där mannen också befunnit sig. Det här var vid 05 på morgonen, det kan förklara lite varför inte grannar reagerat.
Som del i bevisningen har man kunnat säkra spår både i trapphuset och i lägenheten. Spåren pekar tydligt mot den utpekade mannen, som också blev skadad vid händelsen.
Den nu dömde mannen i sin tur menar att det inte är han som huggit kvinnan med kniven. Han säger att det var en utomstående man som han inte vet vem det är. Detta bedömdes dock i rätten vara en efterhandskonstruktion.
Straffet mannen får är i den högre skalan baserat på det brott han anklagades för.
-– Det är en bra dom och vi är nöjda med utfallet. Det här är någonstans så högt man egentligen kan få för ett mordförsök. Det är svårt att vinna framgång i de här ärendena som rör brott i nära relation. Det är klart att det är skönt när utredningen varit framgångsrik och ger resultat, säger Maria Wadell.
Vad är det som gör att det är svårt att utreda de här brotten?
– Det är ofta svårt med bevisningen i den här typen av ärenden, eftersom det ofta sker i hemmet och det inte finns några vittnen. Det betyder inte att ärendena får lägre prioritet hos oss utredare. Vi kämpar på för att komma framåt i så många ärenden vi bara kan. En gängskjutning påverkar samhället och allmänheten mer här och nu, medan våld i nära relation ger konsekvenser för personer och samhället på lång sikt, och därför är det viktigt att uppmärksamma den här typen av brott.
Med tanke på att just bevisning kan vara problematisk när det står ord mot ord är videoförhör ett mycket viktigt komplement.
– Vi filmar ju alla förhör. Men även ingripandepoliserna ute på plats är väldigt bra på att filma redan första förhöret. Det kan vara helt avgörande för utgången, säger Maria Wadell.