Polisen kommer att använda UAS (drönare) i området kring Saab arena i Linköping den 26 december, i samband med ett idrottsevenemang.
Kamerabevakning med UAS (Unmanned Aircraft System, så kallade drönare) kommer att användas vid behov i brottsförebyggande och brottsutredande syfte och som ett komplement till övrigt polisiärt arbete.
De områden som omfattas av beslutet är markerade på kartbilden ovan.
Beslutet att använda UAS är fattat av Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef Linköping. Beslutet fattas med stöd av 14 d § 1 p kamerabevakningslagen (2018:1200), KBL.
Personuppgiftsbehandling vid kamerabevakning.
Kontaktperson för media:
Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef Linköping. Telefonnummer lämnas via polisens presstjänst.
Kamerabevakning med drönare
Polisen har rätt att använda kamerabevakning på en plats dit allmänheten har tillträde om intresset av bevakningen väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli bevakad. När bedömningen om kameraövervakning görs tas särskild hänsyn till om bevakningen behövs för att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet. Hänsyn tas även till om bevakningen görs för att utreda eller lagföra brott eller på en plats där det finns särskild anledning för risk för angrepp på någons liv, hälsa, trygghet eller på egendom. Polisen har rätt att kamerabevaka i syfte att upprätthålla allmän ordning och säkerhet.
Filmmaterialet får polisen använda i utrednings- och lagföringsarbete. Materialet kan komma att användas som bevismaterial i en rättegång, vilket kan vara avgörande om det till exempel saknas vittnen.
Beslutet om kamerabevakning ger inte polisen rätt att filma in i bostäder eller på andra integritetskränkande platser, utan endast på platser som är allmänna. Polisens drönare flyger i regel på höga höjder där ingen personidentifiering sker.
Läs mer om hur polisen behandlar personuppgifter.