Med start den 14 augusti och en vecka framåt kraftsamlar polisen på de västsvenska vägarna.
Det huvudsakliga fokuset är att upptäcka och beivra hastighetsöverträdelser – men att skriva ut en ordningsbot är långt ifrån det enda syftet med att stoppa en bil.
– Det ökar också våra chanser att avslöja annan brottslighet, säger Jan Bertilson, gruppchef vid trafiksektionen i region Väst.
Polisen en av många aktörer
Insatsen under vecka 33 sker inom ramen för det europeiska trafikpolisnätverket Roadpol (European Roads Policing Network). Resultatet kommer att sammanställas och rapporteras, ända upp på regeringsnivå, och för polisen är det ett bra tillfälle att visa vad myndigheten gör för att minska antalet döda och skadade i trafiken. Det säger Jan Bertilson, trafiksektionens gruppchef i region Väst.
– I fjol tog Trafikverket initiativ till en aktionsplan, och i den beskriver 33 aktörer vad man gör för att bidra till en säker vägtrafik. Från polisens sida har vi bland annat lovat att varje förare vi stoppar ska få blåsa, och att vi ska arbeta för att hålla ner hastigheten.
Fokus på hastigheten
Just hastigheten står i fokus under kommande vecka, och toleransnivån under insatsen är låg. Hastighetsöverträdelser från sex kilometer i timmen och uppåt ska rapporteras.
– Hastigheten är avgörande för utfallet av en olycka. Nära 80 liv per år skulle kunna räddas om alla höll hastighetsbegränsningarna, säger Jan Bertilson.
Gruppchefens förhoppning är att fler poliser får upp ögonen för betydelsen av deras insatser ute på vägarna. Förbättringspotentialen är nämligen stor, konstaterar han.
– 2011 gjorde vi ungefär 515 000 nykterhetskontroller och upptäckte 3700 förare som körde påverkade. Sedan dess har kurvan varit i dalande. I fjol blåste vi omkring 120 000 förare, 1300 av dem blåste positivt.
Fordonsstopp avslöjar annan brottslighet
Det finns all anledning att få upp den siffran, menar Jan Bertilson – och inte bara för att hitta rattfyllerister.
– Ett blås eller en ordningsbot är inte de enda poängerna med att stoppa en bil. Det ökar också våra chanser att avslöja annan brottslighet. Kriminella åker sällan buss.
Han exemplifierar med ett ouppklarat våldtäktsförsök från 2013 som, tack vare att gärningsmannen stannades i en trafikkontroll i februari i år, ledde hela vägen fram till åtal.
– Stannar du en bil som kör för fort så gör du skillnad – och kanske större skillnad än du först trodde, säger Jan Bertilson.