Handeln med stulen diesel driver brottsligheten i Skaraborg.
I Skaraborg har det mellan den 1 januari och 18 april anmälts cirka 120 stölder, eller försök till stöld, av diesel. Polisen uppskattar att det stulits minst 21 000 liter diesel men misstänker att mängden kan vara ännu större eftersom det troligtvis finns ett mörkertal där stölder inte anmälts.
Stefan Kringlund är gruppchef för utredningen i Falköping och han är bekymrad över utvecklingen.
– Dieselstölder drabbar oftast företag och entreprenörer som använder sina fordon i arbetet, men även lantbrukare och privatpersoner. Diesel till stora värden stjäls i stort sett varje dygn, säger Stefan Kringlund.
Övervägande del av stölderna sker från lastbilar eller entreprenadmaskiner och från tankar på t.ex. byggarbetsplatser. Från entreprenadmaskiner stjäls oftast annan dyrbar utrustning i samband med dieselstölderna, t.ex. gps:er. Värdet på enbart den stulna dieseln uppskattas till minst 500 000 kronor hittills i år. Till det kommer reparations- och stilleståndskostnader.
– De flesta stöldanmälningarna läggs ner eftersom det oftast saknas spår. I vissa fall kan det påträffas dna-spår, men det är ovanligt. Övervakningsfilmer kan finnas, men de är av olika kvalitet. Gärningspersonerna är oftast maskerade och kamerorna på ett avstånd som gör att det inte går att identifiera dem, säger Stefan Kringlund.
Om polisen träffar på diesel hos en misstänkt person upprättas oftast en anmälan om häleri, eftersom det är svårt att härleda dieseln från en specifik stöld. Häleri innebär att man tar befattning med stöldgods och straffet för det är upp till två års fängelse.
Flera personer häktade för stöder av diesel
Polisen i Falköping har utrett flera stölder och hälerier de senaste månaderna. Tre personer har suttit häktade för bl.a. häleri av diesel, utrustning till entreprenadmaskiner och traktordelar och för stöld genom inbrott i en livsmedelsbutik och rättegången startar inom kort. Polisen har tagit cirka 1 900 liter diesel i beslag från de misstänkta.
I hela Skaraborg finns flera pågående utredningar mot misstänkta personer, men utan att någon för närvarande är frihetsberövad.
– Det är oklart om de som hanterar den stulna dieseln säljer till stora uppköpare eller om de säljer till allmänheten i stort. Men vi har flera uppgifter om att den säljs till privatpersoner. Klart är att det finns en efterfrågan och att ”marknaden” är lukrativ, eftersom stölderna fortsätter, säger Stefan Kringlund.
Polisen behöver allmänhetens hjälp
Polisen kan inte på egen hand få bukt med stölderna. För det krävs det att köparna ändrar inställning till att köpa stöldgods.
– Det är klart att det är billigt för den enskilde att köpa en liter diesel för 15 kronor/liter, men är det värt det? Det kan vara en bekants pappa eller mamma som fått tanken på sin lastbil tömd på diesel och inte kan komma iväg som det var tänkt, eller ett vägarbete som stoppas upp när maskinerna inte kan användas, säger Stefan Kringlund.
Polisen uppmanar – köp inte stulen diesel
- Säg nej till att köpa misstänkt stulen diesel!
- Våga säga ifrån om du ser en misstänkt försäljning!
- Kontakta polisen om du ser en pågående stöld eller om du har uppgifter att lämna i ett specifikt ärende, eller om du vill lämna tips!