Under den senaste tiden har äldre kvinnor drabbats av bedrägerier. En gärningsperson har utgett sig för att vara polis och bland annat kommit över värdesaker och bankkort.
Sedan i början på mars har polisområde Storgöteborg haft ett flertal larm gällande äldre kvinnor, som blivit utsatta för bedrägerier. I en del av fallen har det stannat vid försök till bedrägeri. Men i flertalet fall har det varit fullbordade bedrägerier, där gärningspersonen bland annat har kommit över smycken, bankkort och kod. En röd tråd för samtliga fall är att en gärningsperson har uppgett sig för att vara polis och har även delvis uppträtt i uniform.
‒ Detta är brott som slår mot de svagaste. En väldigt ful brottslighet, som också är kopplad till mycket skam. Det är viktigt att komma ihåg att dessa gärningspersoner är väldigt skickliga och spelar på folks förtroende, inte minst genom att utge sig för att vara poliser. Den som ska känna skam i det här sammanhanget är gärningspersonen. Ingen annan, säger Fredrick Boström på bedrägerisektionen i region Väst.
Polisen åker aldrig hem till folk och frågar efter värdesaker eller bankkort. Om du får ett samtal eller om någon ringer på din dörr, som uppger att hen är polis kan du alltid motringa och kontrollera identiteten på 114 14.
‒ Det finns en dessvärre en rad olika tillvägagångsätt. Det kan lika gärna vara att någon uppger sig att vara banktjänsteman, från hemtjänsten, elbolag eller något annat. Får du oväntat besök, ska du alltid kontrollera genom att ringa ett växelnummer och fråga om det finns någon sådan person i den organisationen. Släpp inte in okända personer i ditt hem, säger Fredrick Boström.
Det behöver heller inte alltid handla om fysiska besök. Det kan även vara någon som ringer i telefon och på motsvarande sätt uppger att de är från banken eller någon annan organisation i syfte att komma åt bankuppgifter eller värdesaker. Även här är det viktigt att inte lämna ut några uppgifter eller värdesaker.
‒ Vi behöver hjälpas åt att ständigt påminna oss själva och folk i vår omgivning om dessa brott. Har du äldre i din närhet, är det också bra att prata och vara stöttande kring den här problematiken. Det är viktigt att anmäla om du eller någon anhörig blir utsatt för försök eller ett fullbordat bedrägeri. Varje anmälan blir en viktig pusselbit i vårt arbete med att försöka lagföra de här gärningspersonerna, säger Fredrick Boström.
Förebygg brott
Var kritisk mot okända besökare. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll. Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.
- Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma, så att ingen tar sig in utan att du märker det.
- Förvara helst inte stora summor pengar hemma.
- Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.
- Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.
- Fotografera gärna dina värdesaker och se över hur du förvarar dem.
Läs mer om hur du kan förebygga brott på polisen.se
Äldre och personer med funktionsnedsättning – förebygg brott