145 timmar filmmaterial ligger till grund för åtalen. Brottsrubriceringarna gäller bland annat sabotage mot blåljusverksamhet, våldsamt upplopp, skadegörelse, stöld och våld mot tjänsteman.
Efter ett omfattande utredningsarbete väcks nu åtal mot totalt 36 personer. De misstänks för olika brott som begåtts efter en tillståndsgiven demonstration till stöd för Black Lives Matter-rörelsen i Göteborg den 7 juni 2020.
– De flesta har identifierats via det omfattande filmmaterial som polisen har analyserat. Det är också filmerna tillsammans med vittnesmål som ligger till grund för åtalen, säger kommaråklagare Elisabeth Trouvé.
De åtalade är mellan 15 och 30 år och hemmahörande i Göteborgsområdet. Några är bosatta i Västsverige och hade rest in till Göteborg den aktuella dagen.
Brotten fångades på film
Totalt ca 145 timmar film har samlats in från olika filmkällor. Det rör sig bland annat om polisens fasta övervakningskameror, polisens kroppskameror och drönare. Även filmer som allmänheten har skickat in och filmupptagning från internet ingår i utredningsmaterialet. I vissa fall har de åtalade tillfälligt maskerat sig eller bytt kläder i samband med att de begår brott.
– Utan filmmaterialet hade det varit oerhört svårt att utreda när, var och vilka brott som begåtts och att identifiera de misstänkta, säger polisens utredningsledare Anna Kildebo.
Orossamtal – för att markera allvaret
Ett stort antal ungdomar under 18 år var på plats under oroligheterna i centrala Göteborg. De är inte misstänkta för brott men har kallats till möte med polis och socialtjänst.
– Vi har inom polisen, i samverkan med socialtjänsten, haft orossamtal med cirka 130 ungdomar och deras vårdnadshavare. Det handlar om att uppmärksamma att ungdomen har befunnit sig i en riskfylld och olämplig miljö där brott har begåtts. Många föräldrar var ovetande om att deras barn varit mitt i händelsernas centrum, konstaterar Anna Kildebo.