Emma och Matilda arbetar i Lokalpolisområde Falun Bild: Polisen
Den 30 september började som en helt vanlig arbetsdag för poliserna Matilda och Emelie i Avesta. De skulle jobba ihop under dagen och de åkte i en målad polisbil med operativ inriktning, synlighet och trygghetsskapande arbete som uppdrag.
När de kör genom Hedemora centrum upptäcker de en mindre folksamling utefter Myrgatan och de ser att en person ligger ner på marken. Kollegorna går ur bilen och fram till folksamlingen och frågar vad som har hänt. En kvinna säger att det är hennes väninna, som är i dryga 80-årsåldern, som ligger på marken och att hon bara hade ramlat ihop.
Matilda böjer sig ner mot kvinnan på marken och kontrollerar om hon andas vilket hon gör men hon svarar inte på tilltal och hon rör sig inte. Matilda lägger kvinnan i framstupa sidoläge och Emelie tar över samtalet med SOS-alarm från en av personerna på plats som hade ringt dit.
Kvinnans andning blir sämre och sämre och till slut känner inte Matilda någon puls och hon påbörjar HLR. Emelie tar över inblåsningarna och Matilda gör kompressioner. En man, som är ledig från sitt jobb på räddningstjänsten, avlöser Matilda och de hjälps åt med kompressionerna och Emelie fortsätter med inblåsningarna samtidigt som hon har kontakt med SOS.
Efter 15-20 minuter anländer personal från räddningstjänsten med en hjärtstartare och man ger kvinnan en stöt och därefter fortsätter Emelie, Matilda och räddningstjänstpersonal med HLR. Strax därefter anländer ambulansen och då de åker iväg med kvinnan har hon både puls och syresättning. Ambulanspersonalen säger att de har räddat kvinnans liv genom sin insats.
Strax därefter blev Matilda och Emelie beordrade på ett nytt jobb.
Att man som polis hamnar i de mest omväxlande situationer är vardag för alla poliser men det är inte ofta man som polis är med och räddar livet på en person.
Hur tänkte ni när ni såg kvinnan?
– Vi hann inte riktigt tänka. Vi agerade som alla poliser skulle göra i samma situation. Vårt fokus hamnade direkt på att hjälpa kvinnan och vi gjorde allt vi kunde för att rädda hennes liv, säger Matilda.
Hur mycket kunde ni om HLR?
– Vi har grundläggande kunskap från Polisutbildningen, som vi båda påbörjade ht 2017 och tog examen ht 2019. Vi har haft HLR-utbildningar eller genomgångar på tidigare arbetsplatser. Emelie är undersköterska och har jobbat både inom äldrevården och på sjukhus och Matilda gjorde lumpen 2016 och genomförde då grundläggande utbildning i akutsjukvård, säger Emelie.
Hur kände ni efteråt?
–Vi var både fulla av adrenalin, ingen av oss har tidigare utfört HLR i skarpt läge. Vid passets slut träffade vi vår gruppchef och andra kollegor på stationen och berättade om händelsen. Det blev väldigt positiva reaktioner och vi kände verkligen stöd och uppskattning ifrån alla, säger Matilda.
– När jag fick höra om händelsen blev jag mycket imponerad över det särskilt stora mod, den höga kompetens och ihärdighet som Matilda och Emelie uppvisat i samband med att de räddade livet på kvinnan och det är vid sådana här tillfällen som jag känner mig extra stolt över att vara polis och chef, säger Martin Öhman biträdande lokalpolisområdeschef Falun.