Salivprov från topsning säkras för analys. Bild: Polisen/Lars Hedelin
Misstänkt gärningsman från bankrån i centrala Uppsala 2009 och 2011 identifierad tack vare DNA.
I november 2009 skedde ett bankrån i centrala Uppsala. Rånaren kom över en större summa pengar. Några kvarter bort längs flyktvägen anträffades föremål som gärningsmannen haft med sig. På föremålen kunde DNA säkras men trots det förblev gärningsmannen okänd.
Två år senare, i december 2011 rånades samma bank med liknande tillvägagångssätt. Denna gång fick rånaren inte med sig lika mycket pengar, men liksom vid första rånet anträffades föremål från den misstänkte längs flyktvägen. Även på de föremålen kunde DNA säkras.
Trots detta gick utredningen i stå fram till nyligen, då en man topsades i ett helt annat ärende. Topsningen visade sig matcha DNA-spår från föremålen som tagits i beslag efter de bägge rånen.
I tisdags, det vill säga cirka 10 år efter rånen utförts, hämtades en man i 40-årsåldern in till förhör. DNA-bevisningen presenterades och mannen erkände. Den misstänkte mannen kunde också berätta delar som utredarna bedömer stämma med fakta i utredningen.
– Oavsett utgång av ett eventuellt åtal visar denna berättelse hur effektivt det är att topsa misstänkta gärningspersoner, säger Jonas Eronen, presstalesperson polisregion Mitt.
Den misstänkte mannen satt anhållen en kort stund under tisdagen, men är numera försatt på fri fot då åklagarens bedömning är att det varken gör till eller från om han skulle vara frihetsberövad.
– Noterbart är att mannen endast är misstänkt och inte dömd. Det första rånet är dessutom preskriberat, men han kommer troligtvis åtalas för rånet som ägde rum 2011, säger Jonas Eronen.