Hoppa till innehåll
Hem » Hund i tjänst – avsnitt 7 av Polispodden Umeå

Hund i tjänst – avsnitt 7 av Polispodden Umeå


  • Hundförare Niklas Edling tillsammans med sin tjänstehund Guard.
    Hundförare Niklas Edling tillsammans med sin tjänstehund Guard. Bild: Polismyndigheten

  • Ofelia Johansson och Victor Öberg, programledare för Polispodden Umeå
    Ofelia Johansson och Victor Öberg, programledare för Polispodden Umeå Bild: Polismyndigheten

1/2

Polispodden Umeå handlar denna gång om polishundar och hundförare. Vi får träffa Niklas Edling som berättar om sin arbetskollega schäfern Guard, reder ut vad som karaktäriserar en bra polishund och svarar på om hundens namn spelar någon roll.

Programledarna Ofelia Johansson och Victor Öberg har båda sett fram emot detta avsnitt, något som de inte varit ensamma om att göra.

– Vi har fått jättemånga frågor från våra följare på Instagram inför det här avsnittet, berättar Ofelia Johansson.

Många frågor handlar om polishundar, men Niklas får också svara på varför han valde att bli hundförare.

– Jag hade inga tankar alls på att bli hundförare när jag sökte till polis, berättar Niklas Edling, som inte haft egen hund innan. Men efter att att ha arbetat några år som ingripandepolis och följt hundförarnas arbete på nära håll så fick han upp ögonen för uppdraget.

Att vara hundförare är en specialistfunktion inom polisen. Hundföraren arbetar oftast ensam tillsammans med sin hund, något som ställer vissa krav.

– Man måste vara bekväm i rollen som polis och kunna stå på egna ben, säger Niklas Edling.

Krav ställs även på polishundarna. En hund måste, oavsett ras, ha vissa egenskaper och en passande personlighet för att kunna bli polishund. Hundarna lämplighetstestats därför alltid först. Endast de hundar som passerar detta nålsöga tränas vidare mot att kunna tas i tjänst, förutsatt att de klarar sluttestet.

– Polishundar ska exempelvis ha en stor arbetslust och en stor söklust, de ska vilja jobba, säger Niklas Edling.

Polishundarna bor i regel hemma hos sina förare och blir en familjemedlem, samtidigt som de är ett arbetsverktyg som utsätts för risker i sitt uppdrag.

– Som polis måste jag ha en viss mental förberedelse. Jag måste vara beredd på att jag kan behöva skicka in Guard i en situation som kan vara potentiellt farlig för honom, berättar Niklas Edling.

Men har Guard strejkat på jobbet någon gång? Kan polishundarna se skillnad på tjuvar och poliser i allvarets stund? Vad hände den där gången när Guard spårade en inbrottstjuv som tog sin tillflykt in i en annan villa? Dessa och många fler frågor får du svaren på i det sjunde avsnittet av Polispodden Umeå.

Lyssna på Polispodden Umeå

Du hittar alla avsnitt på platser där poddar finns, exempelvis PodBean, Acast, Apple Podcaster och Spotify.

Tidigare avsnitt av Polispodden Umeå

  1. En vanlig dag i Umeå
    Poddens första avsnitt handlar om hur en vanlig dag som polis i Umeå ser ut och vad poliserna i yttre tjänst arbetar med när de inte åker på larm.
  2. Först på plats
    Hur är det att komma först till platsen för en allvarlig olycka eller ett grovt brott? IGV-polisen Lisa Rydelius minns tillbaka på ett ärende där en skadad persons liv låg i hennes händer.
  3. Alkohol och droger i trafiken
    Om polisens förebyggande arbete mot alkohol och droger i trafiken. Trafikpolisen Gabriella Varodell berättar att mer än en begravning varje vecka året runt sker på grund av alkohol och droger i trafiken, och svarar på vad som sker när misstanke om rattfylleri uppstår.
  4. Polisen och känslorna
    Regionpolischef Micael Säll Lindahl gästar och pratar om känslor, allt från hur olika människoöden kan beröra till att hantera sina känslor på ett professionellt sätt och inte blir för emotionell vid ett ingripande eller ärende.
  5. Kriminalteknikerns vardag
    Vad gör egentligen en kriminaltekniker? Polispodden Umeå gästas av Linda Paringer som berättar om spårsäkring, bollande av hypoteser och DNA på hamburgare. Hon tipsar också om vad man ska tänka på om man blivit utsatt för exempelvis ett inbrott.
  6. UAS – polisens nya verktyg i luften
    UAS (unmanned aerial system) som i folkmun kallas för drönare och används inom polisen till allt från brottsplatsdokumentation till eftersök av försvunna personer. – Jag skulle säga att det är bingo som UAS-operatör att hitta en människa och rädda liv, säger trafikpolisen Johan Löfstedt som är utbildad UAS-operatör.
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus hela Jämtland.