Två 16-åriga flickor och en 17-årig pojke döms till ungdomstjänst respektive ungdomsvård för en grov misshandel i centrala Uppsala.
En natt i augusti förra året blev en flicka i tonåren neddragen på marken och sparkad av flera personer på Stora torget i centrala Uppsala. Ungdomarna som dömdes för misshandeln av Uppsala tingsrätt kommer också att få betala ett skadestånd till den drabbade flickan.
– Polisen var snabbt på plats och la grunden för en framgångrik utredning, säger utredaren Joel Sjödelius.
Poliserna på plats tog in uppgifter, identifierade misstänkta och vittnen samt tog hand om målsägaden och körde henne till sjukhuset. När utredarna i ungdomsgruppen i lokalpolisområde Uppsala/Knivsta fortsatte att arbeta i ärendet, efter de initiala åtgärderna, lades fokus på att förhöra vittnen och hämta in bevismaterial. Övervakningsfilm från en närliggande lokal var också en viktig pusselbit för att identifiera de inblandade personerna, trots att själva misshandeln inte fångades på filmen. Ett larmsamtal som ringdes in i direkt anslutning till händelsen styrkte händelseförloppet.
– Det avgörande för att utredningen blev framgångsrik var att målsägande och vittnen vågade berätta öppet om händelsen och samarbeta med polisen, säger Joel Sjödelius.
Brottsoffret ska få upprättelse
Han menar att det är viktigt att unga lagförs för att visa att handlingar får konsekvenser och för att brottsoffret ska få upprättelse.
– Även om unga sällan får särskilt hårda straff så får de en tankeställare, en prick i brottsregistret kan avskräcka någon från att göra liknande saker i framtiden. Det kan också ha betydelse för eventuella insatser från socialtjänsten och andra aktörer i ungdomarnas liv, säger Joel Sjödelius.
Han pekar också på vikten av att målsägande får upprättelse i och med att den drabbade blir lyssnad på och trodd, att samhället visar att det man utsatts för inte är acceptabelt och att brottsliga handlingar kommer att bestraffas.
– Att brottsoffer får upprättelse kan leda till ökad anmälningsbenägenhet och samarbetsvilja hos andra ungdomar, vilket är en förutsättning för framgångsrikt utredningsarbete, säger Joel Sjödelius.