Genom att polispatrullerna snabbt kunde säkra spår och starta förhör kunde polisen snabbt komma vidare med rånet som utfördes i Vika utanför Falun i december. Nu har dom fallit.
Cirka 10 procent av de utredda personrånen i Sverige klarades upp under 2019, enligt Brottsförebyggande rådet. Personrån är svåra att utreda eftersom det kan vara svårt att hitta vittnen och bevis som kan fälla en gärningsperson. Så var det inte vad gäller rånet i Vika.
Den 29 december 2020 lämnade en man Hemköp i centrala Falun och satte sig på en buss till Vika, en by strax utanför Falun. Bussen var av en mindre modell och mannen noterade två personer som han inte kände igen som satte sig på bussen.
När han klev bussen i Vika följde de två efter, hinner ikapp och sparkar ner honom. De rånar honom på cirka 10 000 kronor i kontanter, två mobiltelefoner samt snus och cigaretter. Mannen tror i det ögonblicket att han ska dö. Rånarna flyr platsen och mannen tar sig hem och ringer polisen.
Två patruller är snabbt på fötter. Den ena patrullen förhör busschauffören och brottsoffret. Bland annat får man reda på att en av rånarna använde Swish för att betala bussbiljetterna och får således tag i telefonnumret. Man säkrar också spår i bussen där de misstänkta suttit i form av utspottad snusprilla.
Den andra patrullen åker till Hemköp och säkrar övervakningsfilmer där fem individer observerar att den målsägande betalar sina inköp med kontanter vid kassan. Genom att säkra namn via Swish-betalningen på den ena misstänkta och DNA-träff från snusprillan på den andra kunde man snabbt komma framåt i utredningen.
– Tack vare mycket bra och i mina ögon helt avgörande långtgående förstahandsåtgärder av de patruller som larmades till platsen så lyckade vi spåra upp och identifiera gärningsmännen ganska snabbt, säger Per Solfbergs, utredare i lokalpolisområde Falun.
De fem personerna på övervakningsfilmen greps och anhölls. Fyra av individerna häktades senare.
Utredningen komplicerades av att det fanns en stor mängd material att gå igenom i form av samtalslistor, sms-trafik, Swish-överföringar, kontoöverföringar och annat. Detta behövde pusslas ihop för att få fram hur de misstänkta kontaktat varandra före och efter brottet.
– Vi såg att de misstänkta skickat sms till varandra och förklarat var de stod och väntade någonstans efter rånet. De hade även skickat platsangivelser till varandra, både vart bussen åkte någonstans och var de två rånarna stod och väntade på att bli upphämtade.
Ärendet komplicerades ytterligare då de misstänkta hade upp till fyra olika smeknamn i sina telefonböcker. Vissa hade även flera olika telefonnummer samt att de även bytt SIM-kort med varandra i telefonerna.
Bevisen räckte för att till en fällande dom i tingsrätten. De två gärningsmännen dömdes den 26 mars av Falu tingsrätt till 110 timmars ungdomstjänst respektive skyddstillsyn med 200 timmars samhällstjänst. Den förstnämnda påföljden anses redan ha verkställts, den andra motsvarar nio månaders fängelse om frihetsberövande istället hade valts. En av de åtalade döms även för ringa stöld, av ett tuggummipaket från butiken i centrala Falun. De båda dömda, som har förnekat brott, ska även betala 23 049 kronor, plus ränta, i skadestånd till den rånade mannen.