Nya studier visar att gravida har en högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19, vilket kan innebära en förhöjd risk för att barnet föds för tidigt. Flera svenska studier är på gång och Folkhälsomyndigheten har fått ta del av ännu så länge opublicerade uppgifter som visar på en viss förhöjd risk för mamman för bland annat trombos, det vill säga blodproppar, och för preeklampsi, så kallad havandeskapsförgiftning.
Folkhälsomyndigheten vill därför förstärka och upprepa sina rekommendationer om att gravida ska vara extra försiktiga. Detta gäller alla gravida och särskilt i slutet av graviditeten från och med graviditetsvecka 36 och inför förlossningen.
– Nu vet vi att det finns en högre risk för gravida och vi vill undvika att de behöver intensivvård eftersom det i värsta fall kan få allvarliga följder både för mamman och barnet, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Risken för allvarlig sjukdom kan också öka i kombination med andra riskfaktorer som till exempel högt blodtryck, diabetes och fetma.
Alla gravida bör allmänt vara extra noggranna med att följa de rekommendationer som finns om att hålla avstånd, vara noga med handhygien, samt undvika sociala kontakter utanför en mindre krets och undvika trängsel.
Gravida bör inte heller exponeras för smittorisk på sin arbetsplats. Den typen av exponering förekommer framförallt inom hälso- och sjukvården och omsorgen där Arbetsmiljöverket i november i ett beslut förbjöd Region Värmland att låta gravid vårdpersonal arbeta med covidpatienter.
Folkhälsomyndigheten vill också uppmana gravida att vaccinera sig mot den vanliga säsongsinfluensan.
Läs mer
Gravida och covid-19 på arbetsplatsen – försiktighetsprincipen ska råda (Arbetsmiljöverket)
Coronaviruset – det här gäller (Försäkringskassan)
Kategori: Nyhet