Sammanfattning fredag 30/10 – fredag 6/11
Från fredag eftermiddag 30/10 till fredag eftermiddag 6/11 registrerade regionledningscentralen (RLC) 60 stycken händelserapporter (HR) kopplade till Knivsta kommun. Det är alla registrerade händelser och larm som rings in till polisen, både pågående brott, eller polisens egeninitierade ärende som t.ex. stoppa och kontrollera ett fordon. I veckan har polisen haft 16 händelserapporter (HR) kopplat till Kontroll fordon/person i Knivsta kommun. Polisen har även varit mycket i Knivsta och arbetat med säkerheten i trafiken. 11 HR är kopplade till Trafikbrott.
Riktad insats mot motorburen ungdom
Generellt sätt är läget grönt bekräftande lägesbilden i Knivsta. Det har uppstått en del isolerade händelser som stuckit ut men inget som påverkar lägesbilden i stort vilket innebär att Knivsta fortfarande är en av Sveriges tryggaste kommuner. Men självklart har även Knivsta viss problematik och en del av informationen kopplat till den lokala lägesbilden i Knivsta säger att det är problem med ungdomar som kör vårdslöst med sina fordon, att vissa kör påverkade, samt att det samlas ungdomar som festar och stör omgivningen på olika ställen. I dessa samanhang finns det även tips som säger att det förekommer narkotika.
Med anledning av den lokala problembilden enligt ovan så gör polisen riktade brottsförebyggande insatser i kommunen, både enskilt och i samverkan med kommunala verksamheter. I helgen 30/10-1/11 var ett tillfälle där polisen hade extra närvaro för en riktad insats. Det var då ovanligt få personer ute med sina fordon och information visade att många var vid en motorträff i Arninge i Vallentuna. Uppemot 200 fordon ska enligt uppogift befunnit sig där trots rådande Pandemi och ökad smittspridning i samhället. Något för föräldrar att diskutera med sina ungdomar.
Trots den stora motorträffen i Arninge träffade polisen på några ungdomar i Knivsta och kontrollerade en del fordon genom flygande besiktningar samt hade en del kontakt med föräldrar till ungdomar. Polisen hade även en kortare jakt på en mopedbil som inte ville stanna, men polisen fick tag i den och allt gick bra.
Den som inte stannar på polismans tecken gör sig skyldig till brott samt kan utgöra en stor fara för människors liv och hälsa. Det finns nämligen risk att ett fordon som flyr orsakar en trafikolycka med sitt oansvariga beteende och därmed skadar sig själv eller någon annan. Varje förare är ansvarig för sina egna handlingar och eventuella konsekvenser. Tyvärr glömmer folk ibland bort sitt eget ansvar och sina skyldigheter vilket är värt att påminna om – det kan rädda liv.
Försök inte lura mig – Utbildning om hur äldre personer kan skydda sig mot bedrägerier.
Försök inte lura mig är ett utbildningspaket som innehåller handledning, filmer och annat material som ger ökad medvetenhet och bättre kunskaper om hur man kan skydda sig mot bedrägerier. Med stöd av en tydlig handledning kan utbildningen genomföras som studiecirkel eller användas som en del av ett informationsmöte. Polisen har tagit fram utbildningspaketet i samarbete med PRO, SPF Seniorerna och Brottsofferjouren.
För mer information besök polisens hemsida polisen.se där allt material finns tillgängligt. Så här i Coronatider blir det svårare att ses i grupper/studiecirklar men på hemsidan finns det filmer, broschyrer med mera som går utmärkt att titta på enskilt och förkovra sig i. Se direktlänk här under artikeln.
Anmäla brott eller tipsa polisen, ring: 114 14 eller via internet på polisen.se – klicka på ”Jag har råkat ut för något” för att anmäla brott eller förlust uppe till vänster på sidan, eller ”jag har sett eller hört något” till höger på sidan för tips.
Pågående brott/färsk gärning, ring: 112