I polisregion Bergslagen prövas UAS (drönare) som ett verktyg för att hantera brott vid vatten.
Polisregion Bergslagen ska pröva ett nytt sätt att hantera buskörning med vattenskoter. Med hjälp av s k UAS (drönare) ska arbetet effektiviseras och bli mer offensivt.
Under sommaren har antalet olyckor med vattenskoter ökat. Många upplever också att vattenskotrarna skapar otrygghet i områden där bl a många barn finns, vid exempelvis badstränder. Polisens kontaktcenter (PKC) tar emot många samtal från oroliga människor och får även tips på förare som kör alldeles för fort och med dåligt omdöme.
UAS
För att effektivisera arbetet mot buskörningen kommer nu polisen att pröva att använda s k UAS, som står för Unmanned Ariel System. Med en UAS kan polisen arbeta brottsförebyggande, men också med större möjligheter att lagföra förare av vattenskoter, som bryter mot reglerna.
– Med hjälp av en UAS kommer vi kunna ta flera steg framåt i vårt arbete att stävja dåligt beteende med vattenskotrarna. Bryter man mot de bestämmelser som finns ska man också lagföras. Vår förhoppning är också att vi på det här sättet även kan arbeta både trygghetsskapande och brottsförebyggande, säger kommunpolis Anders Stridsberg, lokalpolisområde Karlstad.
Kommunicera med föraren
Polisens UAS har också en funktion för kommunikation. På en UAS finns en högtalare, som gör det möjligt att informera föraren om att polisen har bevakning på körningen och kan vid behov kalla in föraren till en viss plats. Genom kamerafunktionen identifieras föraren. Polisens UAS:er har alla försetts med polisens logotyp.
Det nya arbetssättet innebär att polispatrullen med en UAS-operatör, förutom föraren, identifiera iläggsplats, trailer och dragbil.
Vattenskoter – det här gäller
Du som kör vattenskoter har lika stort ansvar som övriga sjötrafikanter att följa de regler som finns och att känna till vilka regler som gäller där du kör.