I slutet på januari i år flyger två män från Ryssland till Sverige för att utföra Black box-attacker mot bankomater. Fem dagar senare grips de i Västerås och nu har de dömts för ett fall av grovt bedrägeri och flera fall av försök till grovt bedrägeri.
Den 29 januari nattetid får en polispatrull syn på två personer som beter sig underligt vid en matvarubutik på Hälla i Västerås. När patrullen närmar sig springer personerna ifrån platsen men kan gripas efter en kortare jakt. Personerna, som visar sig vara två maskerade män, har under jakten dumpat brytverktyg vilket gör att polisen i ett första skede misstänker förberedelse till stöld genom inbrott i butik.
– En åklagare valde att anhålla männen trots att de endast var misstänkta för försök till stöld genom inbrott i butik, om de hade släppts fria hade vi förmodligen aldrig sett skymten av dem igen och utredningen hade lagts ner, säger polisen Lars Fjellman som arbetat med utredningen.
Samma natt som männen grips hittas en hyrbil som står konstigt parkerad en bit ifrån platsen där männen först sågs. Polisen genomför en husrannsakan i bilen och då hittas bland annat teknisk utrustning och flertalet verktyg.
Men det är först på förmiddagen den 29 januari som polisen börjar misstänka att ärendet handlar om något helt annat än ett inbrottsförsök. Då görs en anmälan om ett angrepp mot en bankomat som ligger i anslutning till den plats där polispatrullen först såg männen. Polisen börjar undersöka om det finns en koppling mellan männen och angreppet mot bankomaten.
Utredningen växer i takt med att det genomförs tekniska undersökningar på utrustningen som hittades i hyrbilen och polisens utredare tittar på liknande brott som har begåtts i Sverige. Utredarna hittar då flera intressanta fall, bland annat en attack mot en bankomat i Gävle från den 27 januari där närmare 800 000 kronor i sedlar hade tillgripits ur automaten.
– Utredningen har visat att pengarna som tillgreps i Gävle troligtvis har hämtats upp av en kurir vid ett senare tillfälle, men där slutar spåren och pengarna är fortfarande borta, säger polisen Jan-Ove Johansson som också har arbetat med utredningen.
Svar från de tekniska undersökningarna, spårsäkring och övrig informationsinhämtningen gör att utredarna börjar misstänka att männen har utfört eller försökt utföra så kallade Black box-attacker på olika platser i Sverige. Black box-attacker utförs genom att koppla upp en dator (en så kallad Black box) till en bankomat och på så sätt manipulera den att mata ut sedlar. För att lyckas med attacken krävs avancerad teknik och kunskap.
Jackpotting är det samlade begreppet där Black box-attacker ingår, det är en global industri med internationella brottsnätverk som utgör ett hot mot alla typer av terminaler som innehåller sedlar. Nätverken använder olika tillvägagångssätt vid attackerna men i grunden är syftet densamma; att manipulera en uttagsautomat att utföra transaktioner och tömma den på kontanter.
Polisens utredare arbetar nu med ett helt nytt begrepp och brottsmodus då det sannolikt är de första Black box-attackerna som utreds i Sverige, trots att samma typer av attacker under ett antal år har pågått på andra platser i Europa.
– Så här i efterhand skulle jag säga att utredningen är det mest komplexa fall jag har utrett, säger Lars Fjellman som har mångårig erfarenhet av utredningar.
Efter ett intensivt utredningsarbete med bland annat hjälp från underrättelseenheten, Nationellt Forensiskt Center och andra specialgrupper får polisen fram information om att en okänd person via ett ryskt telefonnummer lett attackerna. Personen har genom sin kunskap om Black box-attacker väglett männen som greps i Västerås att utföra brotten. Detta visar bland annat SMS-konversationer mellan de gripna och den okända personen.
Under utredningen har det också framkommit att de gripna männen har varit på andra platser i Europa, troligtvis för att utföra Black box-attacker på uppdrag av samme person.
– I förhör erkänner en av männen vissa delar men hävdar att han har varit under hot och tvungen att genomföra attackerna i Sverige. Den andra mannen har förnekat all inblandning, säger Lars Fjellman.
– Vi är säkra på att männen som greps i Västerås bara är en liten del av ett större internationellt brottsnätverk, säger Jan-Ove Johansson.
Männen har suttit anhållna och häktade fram till rättegången som avhandlades under maj och juni i Västerås Tingsrätt. Förundersökningen har letts av en åklagare.
Den 17 juni meddelades domen där båda männen dömdes till fängelse i tre år för ett fall av grovt bedrägeri och tre fall av försök till grovt bedrägeri. I domen står det också att männen utvisas ur Sverige och förbjuds att återvända inom tio år.