Hoppa till innehåll
Hem » Polisen om årets studentfirande

Polisen om årets studentfirande

Årets studentfirande blir annorlunda på grund av corona-pandemin. Många frågor har dykt upp om vad som gäller för utspring, alternativ till att åka studentflak, eller traditioner som champagnefrukost och annat.

För att reda ut begreppen och räta ut en hel del frågetecken så har polisen i region Öst träffat Lea Ljungqvist och Wilma Sandgren från Katedralskolan i Linköping för inspelning av ett avsnitt i Polispodden Öst. Poliserna Linus Malm och Benjamin Prom leder samtalet i podden.

Eleverna tog med sig ett batteri av frågor från sina skolkamrater. Liknande frågor lär finnas på alla gymnasier i hela polisregion Öst, dvs Södermanland, Östergötland och Jönköpings län. Kristian Malzoff, operationsledare i polisens regionala stab med anledning av corona-pandemin svarade på frågorna.

– Vi reder ut en del frågetecken som har uppstått. Vad är en offentlig tillställning? Var får man samlas? Får man ha champagnefrukost och liknande? säger Kristian Malzoff om podden.

– Vi är väldigt nöjda med svaren vi fick så jag tror att det här kommer förtydliga många saker för studenter, säger Lea Ljungqvist.

Offentlig tillställning eller ej?
Malzoff utvecklar bland annat i vilka fall polisen kommer att ingripa, och inte. De samlingar som är att betrakta som en offentlig tillställning kommer att avbrytas och upplösas – till exempel flakåkande. Dels är det inte längre tillåtet enligt Transportstyrelsens regler, och dels är det att betrakta som en offentlig tillställning när en grupp människor åker i någon sorts karnevalsliknande tåg enligt en särskild rutt där totalt fler än 50 personer deltar eller tittar på. Man kan alltså inte välja andra färdmedel än ett lastbilsflak som färdmedel om andra omständigheter fortfarande liknar det traditionella flakåkandet.

Samtidigt är en champagnefrukost inte att betrakta som en offentlig tillställning. Där handlar det för studenterna om att ta eget ansvar och samlas i mindre grupper, men om det blir en ordningsstörning på platsen så kommer polisen att hantera den.

Mer information i podden
– Jag tror och hoppas att man ändå får en student som man är nöjd med, trots alla omständigheter. Det viktigaste är att ta ansvar för det här utifrån Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Syftet är ju ändå att minska smittspridningen, säger Kristian Malzoff.

Fler frågor behandlas i podden. Polispodden Öst finns där poddar finns.

iPhone Podcaster https://apple.co/2zOoMPB
Spotify https://spoti.fi/2ZTzMFU
Acast
https://aca.st/ed3dfa
Podbean https://www.podbean.com/ei/pb-vqnze-de5cc6

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Jönköpings län.