Hoppa till innehåll
Hem » Brott på väg i Nyköping

Brott på väg i Nyköping

En vägbrottsgrupp med medarbetare från ingripandeverksamheten (IGV), utredning och lagföring (UL), områdespoliser (OP) och trafik har bildats i en planlagd insats i Nyköping. Gruppen ska arbeta offensivt med nolltolerans mot brott på väg.

Insatsen har varit igång i drygt en vecka. I onsdags var gruppen i Vrena där det upprättades anmälningar som grov olovlig körning, olovlig körning, rattfylleri, narkotikabrott men även mindre förseelser med bötesbelopp för exempelvis hastighet.

– Hela polishuset är involverat med medarbetare från alla verksamhetsgrenar såsom ingripandeverksamheten (IGV), utredning och lagföring (UL), områdespoliser (OP) och trafik. Så här har vi aldrig arbetat tidigare. De externa aktörerna är Kronofogden, Skatteverket och framförallt Tullverket som vi har ett riktigt bra samarbete med, berättar Fabian Andén som är insatschef i vägbrottsgruppen.

Vi kan göra mer mot brott i trafiken

Grunden till det här initiativet startade för ett och ett halvt år sedan när Fabian Andén, som vanligtvis är trafikpolis, funderade på hur de skulle kunna göra mer i trafiken än att kontrollera nykterhet och hastighet:

– Hur skulle vi kunna dra vårt strå till stacken med alla skjutningar och sprängningar i framförallt Göteborg, Stockholm och Malmö? Jag började fundera och tänkte på att vi har alla möjligheter att kunna göra mer med tanke på vårt regionala läge. Vi skulle kunna ha mer fokus på E4:an, riksvägar och Skavsta. Därmed skulle vi kunna arbeta mer mot vapen, narkotika och kriminella.

I höstas presenterade Fabian ett bra underlag till insatsförslaget för lokalpolisområdeschefen med stöd av kollegan Nina Gual, som vanligtvis är kommunpolis i Nyköping men som nu genomför ett traineeprogramm i Linköping. Liknande initiativ har även tagits i andra regioner.

– Det här är ett utmärkt initiativ helt i enlighet med den nationella trafikstrategin. Genom insatsen kan vi utnyttja olikheter och tillsammans åstadkomma en bredd i det polisiära uppdraget, säger Johan Levin som är lokalpolisområdeschef i Nyköping.

Uppföljning varje vecka

För att effektivisera utredningsprocessen strävar vägbrottsgruppen efter att göra långtgående utredningsåtgärder direkt på plats.

– Vi kommer att följa upp och kontrollera hur det har gått efter varje vecka. Och efter projektets slut gör vi en slutredovisning för att se vad resultatet visar. Vi tror på ett bra resultat och strävar efter att arbetet i insatskonceptet ska bli permanent, berättar Linn Hyttbro som är förundersökningsledare i vägbrottsgruppen.

Kontaktpersoner:

Fabian Andén, fabian.anden@polisen.se
Linn Hyttbro tel.nr 114 14

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Södermanland