Antalet polisanmälningar om falska sedlar har ökat den senaste tiden. Det gäller främst 500-kronorssedlar.
Den senaste tiden har det inkommit anmälningar om falska 500-kronors sedlar till polisen. Dock finns det bara något enstaka känt ärende i Region Nord.
– Ett problem kan möjligen vara att vi är relativt ovana vid kontanter i dagens Sverige, därav är det möjligen enklare att komma undan med en i sammanhanget dålig förfalskning, säger Mikael Ahrtzing, polisinspektör i region Nord.
Det finns flera enkla sätt att kontrollera om en sedel är äkta. Ett relativt enkelt sätt att kontrollera att sedeln du får i din hand är äkta är att vicka på sedeln. Alla sedlar har en färgskiftande bild uppe i höger hörn. När du vickar på sedeln skiftar bilden och valörsiffran i bilden färg från guld till grönt.
– Du bör dock granska flera säkerhetsdetaljer i kombination när du kontrollerar om en sedel är äkta, förklarar Mikael Ahrtzing.
Om du i efterhand upptäcker att en sedel är falsk, så försök dra dig till minnes vem som gav dig den och gör en polisanmälan.
Arbetar man i butik och får en falsk sedel bör man behålla sedeln, fråga om legitimation och därefter kontakta polis. Viktigt är dock att man inte utsätter sig för risk eller fara.
Följ länken för att få reda på mer hur du kan kontrollera en sedels äkthet
Mediekontakt:
Mikael Ahrtzing, polisinspektör bedrägericentrum polisregion Nord
Tel: 010- 568 03 31