Bild: Polisens arkivbild
I början av året startade Malmöpolisens satsning kallad sexualbrottsgruppen med särskilt fokus på att hantera våldtäktsfall med okänd gärningsperson. Sedan uppstarten har tre domar fallit.
– Det är grova brott det handlar om och är ärenden som prioriteras, säger Cecilia Wolfgramm, förundersökningsledare i sexualbrottsgruppen.
Omkring 200 våldtäktsärenden kommer in till Malmöpolisen årligen. För att möjliggöra att ärenden rörande våldtäkter och andra sexuella övergrepp hanteras med den skyndsamhet och professionalism som de kräver tillsattes sexualbrottsgruppen i början av februari.
Sedan dess har tre domar fallit, där den senaste innebar att en man i 20-årsåldern, i juli i år, dömdes till ett fängelsestraff om ett år och nio månader för försök till våldtäkt samt misshandel.
Det nära arbetet inom sexualbrottsgruppen hade enligt Cecilia Wolfgramm stor inverkan på det specifika fallet. Dels genom tät kontakt inom arbetsgruppen.
– Genom att vi jobbar så nära varandra och ärendena hanteras i en och samma grupp med den kompetens som krävs så kan utredningarna påskyndas, vilket är av största vikt, säger hon.
Det gemensamma arbetet inom gruppen möjliggör även en snabb initial kontakt med målsägande.
– Den första kontakten kan vara helt avgörande för det fortsatta utredningsarbetet, säger Cecilia Wolfgramm.
Så sent som i början av oktober anmälde sig två män självmant efter att Malmöpolisen bett om allmänhetens hjälp att identifiera två okända män i ett våldtäktsärende som ägde rum i juni i år Folkets park, Malmö.
– Framgången vi har nått så här långt är bevis på hårt arbete och att vi har lagt resurserna på rätt ställe, säger Cecilia Wolfgramm.
Under hösten görs en utvärdering av pilotprojektet med sexualbrottsgruppen. Projektet pågår till februari 2020.