Hem » Diskussionsforum

Diskussionsforum

Forum om blåljus, olyckor, kriminalitet och brottslighet.

Ett forum öppet för alla som är intresserade av blåljus, brott och straff, olyckor och katastrofer, samt relaterade ämnen och viktiga händelser. Alla kan läsa de flesta inläggen i forumet. Vissa ämnen är endast för medlemmar och de visas endast för dig som är inloggad.
För att skapa inlägg måste du vara registrerad användare. Registrering tar mindre än en minut. Välkommen!

eller Registrera för att skapa inlägg och ämnen.

A-traktor i Oxelösund prejades av polisen

2020-01-16

Natten till lördag uppmärksammade polisen i Oxelösund en A-traktor som körde snabbare än vad som är tillåtet. När polisen signalerade att bilen skulle stanna drog A-traktorn iväg och en polisjakt påbörjades.
Det var vid halv ett-tiden som en A-traktor gasade iväg från polisen och en polispatrull fick följa efter för att få stopp på bilen.
– Efter ungefär tio minuters färd fick polispatrullen stopp på A-traktorn i centrala Oxelösund genom ett plåtstopp. Polisen prejade alltså fordonet, säger polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg.
I bilen satt två tonårspojkar som nu är misstänkta för grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning och att inte ha stannat på polismans tecken.
Pojkarnas vårdnadshavare kontaktades.

Alltså, försöka fly från polisen i en traktor! De här killarna hade nog lite väl höga tankar om sitt fordon och sin körförmåga. 🙂

DuckDuckGo har reagerat på detta inlägg.
DuckDuckGo

Haha!

Många av de A-traktorer som polisen har kontrollerat på senare år har inte varit i föreskrivet skick då den konstruktiva hastigheten har varit ändrad. En A-traktor ska vara beskaffad enligt enligt VVFS (Vägverkets författningssamling) 2003:19 4:e kapitlet §33:

  • En A-traktor vara så ombyggd att dess högsta konstruktiva hastighet uppgår till högst 30 km/h på horisontell väg. Ombyggnaden skall vara så konstruerad och utförd att det endast med stor svårighet går att öka A-traktorns högsta konstruktiva hastighet.
  • A-traktorns hastighet på lägsta växeln skall vara högst 10 km/h vid 2/3 av ursprungsmotorns maximala varvtal.

Många av A-traktorerna står skrivna på ena föräldern, men brukas av son eller dotter i familjen som är mellan 15-17 år och innehar ett mopedkörkort. Där har den som står som registrerad ägare ett ansvar för att fordonet är i föreskrivet skick och hur A-traktorn brukas..

–  Om A-traktorns konstruktiva hastighet överstiger tillåtna 30 km/h så kan man som ägare bli misstänkt för ”Tillåtande av olovlig körning”, vilket kan bli ett kostsamt straff med dagsböter som följd och spärrtid på körkortet samt indraget handledartillstånd.

Framförs en A-traktor vars konstruktiva hastighet är ändrad och föraren endast har AM- behörighet så kan denne bli misstänkt för olovlig körning.

Föraren riskerar att dömas för olovlig körning med böter och spärrtid på körkortet samt indraget körkortstillstånd.

”Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser.”

Artikel 19 i FNs deklaration av de mänskliga rättigheterna.

Dela gärna detta inlägg: