Polisen i region öst vill på förekommen anledning varna för en förekommande typ av bedrägeri samt utpressning. Oftast är tillvägagångssättet som följer, med vissa variationer.
1. Gärningspersonen tar någon annans telefonnummer och skapar ett sociala-medierkonto.
2. Gärningspersonen tar sedan via det nystartade kontot kontakt med män eller kvinnor och erbjuder nakenbild mot exempelvis 50 kronor som swishas till angivet nummer.
3. Telefonnumret leder till ett riktigt swishnummer med en riktig, och intet ont anande person som bara får en swish från en främmande person och kanske inte tänker på detta då det rör sig om mindre summor.
4. Gärningspersonen begär sedan in bevis på att swishen är genomförd, genom att kräva en skärmdump från den utsatta mannen eller kvinnan. Syftet med skärmdumpen är att den utsatta ska ”bevisa” att swishen är skickad.
5. När skärmdumpen på swishen är mottagen börjar utpressningen.
Gärningspersonen använder således det stulna telefonnumret initialt för att tillskansa sig pengar. Sedan övergår man att begära pengar till annat nummer.
– Det kan vara att man säger att ’nu har du försökt begära nakenbilder av en minderårig. Jag vill ha si och så mycket pengar, annars kommer jag att hänga ut dig’, säger Filip Dahlgren, förundersökningsledare på avdelningen för grova brott i Linköping.
Den här typen av bedrägerier faller in under flera brottskategorier. Det handlar både om bedrägeri, men också utpressning. I förlängningen kan det leda till att den som emottar betalningarna, och som alltså inte är inblandad i brottet, blir en spelbricka för bedragaren.
Betalningssajten Swish rekommenderar att man ska ta kontakt med sin bank om man får en betalning man inte har rätt till. Det händer att personer swishar fel, och det rör sig inte alltid om bedrägeri. Men om du mottar en swish du inte känner till är det bra att vara vaksam på detta. Det kan vara brottsligt att behålla pengarna, varpå man alltid ska kontakta sin bank innan man agerar.
För medieförfrågningar: Kontakta media.ost@polisen.se