Hoppa till innehåll
Hem » 17 november 21:50, Trafikkontroll, Karlstad

17 november 21:50, Trafikkontroll, Karlstad

Kontrollerna har skett på olika platser i Karlstad, främst vid större cykelstråk och knutpunkter. Under de mörka höstkvällarna har polisen kontrollerat hundratals cyklister varav ett antal haft såna brister på sina fordon att de tilldelats ordningsbot. Det har handlat om avsaknad av belysning, ej tänd belysning fram eller bak, samt avsaknad av lagstadgade reflexer. Totalt har 307 ordningböter skrivits ut. 

– Det är jätteviktigt att se till att man som cyklist syns, särskilt nu när kvällarna är mörkare säger Mikael Blomberg på trafikpolisen som lett insatsen.

– Många tror att andra trafikanter ser en, trots avsaknad av belysning, bara för att man själv ser. Så funkar det ju inte fortsätter Blomberg. 

Särskilt i stadsmiljö tror ofta cyklister att de syns i gatubelysningen, men det är ju bara att själv sätta sig i en bil så inser man att så inte är fallet utvecklar Blomberg. 

Bötesbeloppet för avsaknad av belysning är 500 kronor per avsaknad armatur, det kan alltså bli kännbara böter om man saknar en eller flera lyktor. Reglerna kräver även att cykeln har reflexer både framåt och bakåt samt i sidled. Även ringklocka är lagstadgad utrustning.

Bild: Kontroll av cyklister i Karlstad. Cyklisten på bilden hade alla rätt, god belysning och reflexer.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Värmland. Polis och SOS.