Hoppa till innehåll
Hem » 13 september 19:43, Stöld, Uppsala

13 september 19:43, Stöld, Uppsala

En butikskontrollant på en butik i Boländerna uppmärksammar en man som tillgriper ett par hörlurar och springer från platsen. Butikskontrollanten larmar polisen samtidigt som han springer efter mannen.

En polispatrull är snabbt på plats och kan gripa mannen efter utpekande av butikskontrollanten.

Mannen, som är i 30-årsåldern, blir misstänkt för stöld och ringa narkotikabrott och ärendet hanteras enligt snabbare lagföring.

Det här är snabbare lagföring:

Snabbare lagföring är en effektiv arbetsmetod vid enklare brott där polisen utreder brottet direkt vid ingripandet. Flera myndigheter i rättskedjan samverkar och metoden minskar avsevärt tiden från brott till dom.

Arbetsmetoden omfattar brott som ger högst tre års fängelse där den misstänkta ska vara över 18 år och anträffas på bronsplatsen. Brottsligheten kan exempelvis vara narkotikainnehav, butiksstöld, olovlig körning, rattfylleri och brott mot knivlagen samt brott som skadegörelse, sexköp och enklare vapenbrott.

Metoden är ett samarbete mellan Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket, tingsrätterna, Rättsmedicinalverket och Kriminalvården där alla myndigheter samverkar i hela lagföringskedjan med det gemensamma målet snabb prövning.

Arbetssättet med snabbare lagföring inleddes på försök 2018 och har sedan dess utökats för att införas successivt i hela landet till 2023. I Uppsala infördes snabbare lagföring så sent som 1 september 2022.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Uppsala län.