Hem » Man dömd för olaga hot mot journalist

Man dömd för olaga hot mot journalist

En 60-årig man i norra Stockholms län har av Attunda tingsrätt dömts till villkorlig dom och dagsböter för olaga hot mot en journalist. Hotet uttrycktes på sociala media.

Hoten mot journalisten skrevs på sociala medier i oktober 2020. Nu har mannen dömts till villkorlig dom och 40 dagsböter motsvarande totalt 50 000 kronor.

Åklagaren menade i sitt yrkande att hotet var sådant att journalisten kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin och andras personliga säkerhet.

– Den här typen av brottslighet underminerar och hotar grundläggande fri- och rättigheter, det är därför viktigt att polisen fortsätter arbeta mot den samt utvecklar vårt arbete mot demokratihotande brottslighet generellt, säger Isak Hjortzberg, gruppchef för Demokrati- och hatbrottsgruppen.

Brottet olaga hot leder till böter eller fängelse i upp till ett år i straffskalan. I detta fall ansågs hotet extra allvarligt eftersom det riktats mot målsäganden i egenskap av dess yrkesutövning som journalist. Utifrån det bedömdes att påföljden inte kunde stanna vid böter utan mannen dömdes till villkorlig dom i kombination med bötestraff.

Polisen i region Stockholms Demokrati- och hatbrottsgrupp som utreder bland annat hot mot journalister har utrett ärendet.

Dela gärna detta inlägg:
Senaste blåljusen i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *