Hem » 17 november 09:38, Bedrägeri, Umeå

17 november 09:38, Bedrägeri, Umeå

Under tisdagskvällen får polisen in en anmälan om att en kvinna i 80-årsåldern utsatts för bedrägeri.

Okänd gärningsman har på telefon uppgett att han ringer från ett försäkringsbolag och att kvinnan är berättigad till en pengapremie på grund av att hon fyllt år.

Mannen är trevlig och låter trovärdig och genom att säga att han ska föra över pengar till hennes konto lyckas han lura till sig koden till kvinnans bankdosa.

Kvinnan börjar senare ana oråd och upptäcker att en stor summa pengar förvunnit från hennes konto.

En anmälan gällande grovt bedrägeri har upprättats.

– Vi vill gå ut med en varning för denna typ av brottslighet och uppmanar samtidigt till att aldrig lämna ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon, säger jourhavande förundersökningsledare Maria Furberg.

Fler tips för att skydda dig mot telefonbedrägerier:

• Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
• Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
• Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
• Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Dela gärna detta inlägg:
Västerbotten - alla blåljus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *