Hoppa till innehåll
Hem » Nu satsar polisen hårt på nykterhetskontroller

Nu satsar polisen hårt på nykterhetskontroller

Efter att coronapandemin satt stopp för rutinmässiga nykterhetskontroller är nu region Mitt först ut i landet med att genomföra en stor gemensam insats mot rattfylleribrott.

Insatsen sker under vecka 43 då extra kontroller kommer att genomföras för att upptäcka och förhindra rattfylleribrott och därmed öka trafiksäkerheten.

Alltför många personer kör onyktra i Sverige varje dag. Enligt siffror från Trafikverket handlar det om 15 000 personer.

– Det är dessa personer vi vill komma åt med den här insatsen. Vi vill göra skillnad i samhället genom ett aktivt och synligt polisarbete. De som kör i region Mitt ska köra nyktra, säger Ulf Johansson, regionpolischef i Mitt.

Så här jobbar polisen

Under veckan kommer ett stort antal trafikkontroller genomföras på varierande platser och vid olika tidpunkter.

– Vi kommer att jobba med synlighet för att få folk att avstå från att köra onyktra då risken för att ertappas är stor, förklarar Maria Rosander, samordnare för trafiken i region Mitt.

I enlighet med trafikstrategin arbetar polisen mot nykterhet gällande både alkohol och droger. Vid varje fordonsstopp kontrolleras körkortet och nykterheten på föraren. Kontrollen vad gäller alkohol utförs genom att föraren får blåsa i ett sållningsinstrument som mäter eventuell alkoholförekomst i utandningsluften. Genom att ställa frågor om narkotikabruk och medicinintag kan polisen upptäcka ett avvikande beteende, nervositet eller undvikande svar kring narkotika som tyder på drograttfylleri.

Hjälp genom SMADIT

De personer som upptäcks i trafiken som onyktra kommer att erbjudas hjälp från beroendevården genom ett samarbete som heter SMADIT (samverkan mot alkohol och droger i trafiken).

– Polisen är ofta den första kontakten då en person misstänks för ett rattfylleribrott. Genom det här arbetet där vi på polisen förmedlar kontakt med vården hoppas man kunna minska antal återfall i den här typen av brott samt ge personer direkt möjlighet till vård och stöd, förklarar Maria Rosander.

Tipsa polisen!

Polisen i region Mitt har under pandemin fått in tips på potentiella rattfyllerister och dessa kommer man lägga fokus på under insatsveckan.

– Vi vill stoppa dessa personer från att köra onyktra och erbjuda dem hjälp, det handlar om att förhindra olyckor till följd av alkohol- eller narkotikapåverkan. Vi tar tacksamt emot fler tips, säger Maria Rosander.

Känner du någon som brukar köra bil och som kan vara i riskzonen gällande alkohol eller som du vet använder narkotika? Tipsa polisen via webben eller ring 114 14. I en akut situation ring 112. Kom ihåg att lämna så mycket information du kan om fordon, tidpunkter med mera. Du kan vara anonym.

Pressinbjudan

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Blåljus Gävleborgs län.