Hoppa till innehåll
Hem » Ökning av stölder kopplade till utländska ligor

Ökning av stölder kopplade till utländska ligor

Polisen i Västmanland ser en ökning av stölder kopplade till utländska ligor.

Polisen i Västmanland har sett att brott där procentuellt sett majoriteten misstänks begås utländska stöldligor har ökat sedan Sverige lättade på restriktionerna kring inresor. Utmärkande för ligorna är att de rör sig i stora områden och kan därför ena dagen befinna sig i Västmanland för att nästa dag begå nya brott i ett annat län.

– Ökningen syns inte bara i Västmanland utan i hela Sverige, säger Daniel Lindström som är tillförordnad chef på underrättelsesektionen i Västmanland.

De brott som polisen ser ökar är stölder av:

  • Bildelar
  • Fyrhjulingar och åkgräsklippare
  • Katalysatorer
  • Verktygsmaskiner
  • Båtmotorer
  • GPS-utrustning
  • Entreprenadmaskiner

Genom underrättelseinformation, gripanden och upptäckter av- och omlastningsplatser är polisen säker på att många av stölderna begås av utländska ligor.

– Ganska nyligen greps två inresta litauiska medborgare efter att en polispatrull kontrollerat en mindre lastbil på en enslig skogsväg i Västmanland. I lastbilen stod en stulen fyrhjuling som med stor sannolikhet var på väg att bli omlastad och transporterad ut ur Sverige. Personerna blev misstänkta grov stöld och fyrhjulingen lämnades tillbaka till ägaren.

Polisen arbetar nu för att få stopp på stöldligorna och en framgångsfaktor i det arbetet är att få in tips och iakttagelser.

– Kontakta polisen om du tycker att något sticker ut, till exempel ett fordon som inte hör hemma i bilden eller en av- och omlastningsplats där det rör sig nattetid, avslutar Daniel Lindström.

Här finns information om hur du kontaktar polisen (polisen.se)

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Västmanlands län.