Hem » Regional myndighetssamverkan i norra Dalarna

Regional myndighetssamverkan i norra Dalarna


  • Utomhus,regn,byggnadsställning, svart hus, två poliser
    Polispersonal kontrollerar ett bygge i Idre Himmelsfjäll Bild: Polisen

  • Utomhus, regn, byggnadsställning, svart hus, inspektör från Arbetsmiljöverket, ryggtavla överkropp
    Personal från Arbetsmiljöverket kontrollerar en byggarbetsplats i Idre Himmelsfjäll. Bild: Polisen

1/2

Under vecka 40 har det genomförts en insats, mot byggarbetsplatser, där personal från Gränspolisen, Lokalpolisområde Mora samt UAS-personal har samverkat med Arbetsmiljöverket.

Insatsen skedde under tre dagar i Idre och Sälens skidanläggningar och de närliggande stugbyarna vilka expanderar kraftigt.

Man kontrollerade totalt 12 olika byggen och ett 50-tal personer. Gränspolisen har frihetsberövat 8 personer som saknade giltigt tillstånd att arbeta i Sverige. Samtliga 8 upptäcktes i området runt Idre Himmelfjäll. De personerna är nu i förvar och 7 av dem kommer att bli avvisade efter beslut av Polismyndigheten och en av dem kommer att bli utvisad enligt beslut av Migrationsverket. Det är regler för hur länge man har befunnit sig i Sverige som styr vilken myndighet som fattar beslutet.

Insatsen har visat på att det i många fall slarvas med arbetsmiljön på byggarbetsplatserna samt att många av arbetarna, som kommer utomlands ifrån, har dåliga arbetsvillkor när det gäller lön och andra delar kring anställningen. Men man har också sett att de flesta företag sköter sig väl vad gäller arbetsmiljö, lön och liknande. 

Syftet med kontrollerna är att alla företag inom branschen ska ha samma förutsättningar och att inget företag ska kunna fuska sig till fördelar såsom bättre prissättningar med anledning av mycket låga löner till sin personal. Många av de som är här och arbetar illegalt har långt under svensk minimilön.

Dela gärna detta inlägg:
Blåljus Dalarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *