Hem » Omfattande utredningsarbete kring dödsolyckan

Omfattande utredningsarbete kring dödsolyckan

En omfattande utredning pågår av gårdagens svåra olycka där Lars Vilks och två livvakter från polisregion Syd omkom.

Utredningen leds av åklagare vid särskilda utredningskammaren. Olycksplatsen är fortfarande avspärrad och forensiskt arbete pågår, liksom förhör med vittnen. I dagsläget finns inget som tyder på något annat än en olycka.

– Jag vill poängtera att det i nuläget inte finns något som talar för att det skulle vara någon form av yttre påverkan på livvaktsbilen eller någon form av attentat. Men det bedrivs en omfattande utredning för att helt utesluta detta och klarlägga omständigheterna kring olyckan, säger Stefan Sintéus, chef för regionala utredningsenheten. 

De uppgifter som hittills framkommit visar att livvaktsbilen av oklar anledning har kommit över ett vajerräcke på mötande körbana där den kolliderat med lastbilen. Båda fordonen har fattat eld, och händelsen var mycket dramatisk. 

– Det spekuleras mycket kring hur bilen har kunnat ta sig över ett vajerräcke. Vi vet ännu inte anledningen till detta. Men en livvaktsbil väger 4,5 ton och vi har hittat däckrester på platsen före olyckan som skulle kunna tyda på däckexplosion. Det är en av många möjliga teorier som utredningen får ge svar på, säger Stefan Sintéus. 

Lars Vilks har levt med personskydd sedan 2007 utifrån den generella hotbild som sedan dess funnits mot honom. Det har inte funnits något ytterligare specifikt hot mot honom under senaste tiden som kan kopplas till den här händelsen. 

Ett omfattande krisstöd har aktiverats inom polisen för att omhänderta alla medarbetare som arbetat med ärendet sedan gårdagen, och nära de omkomna kollegorna i personskyddsgruppen i region Syd. 

– En olycka som denna då kollegor förolyckas skapar mycket känslor i hela organisationen, inte minst för de medarbetare som varit på plats i samband med olyckan, men självfallet också dem som arbetar nära de omkomna kollegorna i vardagen, säger Carina Persson, regionpolischef i region Syd. 

Klockan 12.00 under måndagen samlades kollegor över hela landet för en tyst minut för att hedra minnet av de avlidna kollegorna.

Dela gärna detta inlägg:
Blåljus för hela Blekinge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *