Hem » 22 september 17:28, Bedrägeri, Stockholm

22 september 17:28, Bedrägeri, Stockholm

En av de falska poliserna ringde till brottsoffret, en man i 90-års åldern, och berättade att hans uttagskort hade blivit kapat och att 20 000 kronor kunde saknas från hans konto. Han fick även veta att en polispatrull var på väg hem till honom för att ta med sig uttagskortet med tillhörande kod för att kontrollera detta.

Hon som ringde till mannen var kvar i telefonen när det ringde på dörren. Utanför stod en kvinna och visade upp något som uppfattades som en polislegitimation. Efter att han hade lämnat ifrån sig sitt kort pågick samtalet med kvinnan en stund. Hon hade talat om att när polisen var klar med sin kontroll skulle han få tillbaka sitt kort.

Polisen som var på plats hos mannen tog upp anmälan angående grovt bedrägeri samt föregivande av allmän ställning.

Några förslag som kan försvåra för gärningspersonen

Kräv att få titta på personens polislegitimation och studera det noga. Det består av polisemblemet samt ett tjänstekort med foto och personuppgifter. 

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

Dela gärna detta inlägg:
Senaste blåljusen i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *