Hoppa till innehåll
Hem » Polisen berättar om hatbrott och polisyrket på Pride

Polisen berättar om hatbrott och polisyrket på Pride

Två kvinnor får hjälp med ett hatbrottsquiz av en kvinna i uniform som är anställd på polisen.

Två kvinnor får hjälp med ett hatbrottsquiz av Frida Rydelius på demokrati- och hatbrottsgruppen. Bild: Åsa Hedberg

Under World Pride, som äger rum i Malmö och Köpenhamn samtidigt, finns polisen på plats och möter medborgarna på flera ställen. Det handlar om allt från att locka fler att bli poliser till att utbilda om vad ett hatbrott är.

På borggården på Malmöhus slott, en del av Malmö Museer, står Frida Rydelius tillsammans med flera kollegor i ett tält prytt av pridevimplar och delar ut prylar med polisens logotyp. På museet visas Vi och Dom, en vandringsutställning om hatbrott, som Polismuseet har gjort.

– Vi pratar med besökarna och de kan få göra ett hatbrottsquiz. Det blir många bra diskussioner, till exempel med föräldrar och deras barn om hot på nätet. Barnen vet väldigt mycket, säger Frida Rydelius, som är kontaktsamordnare för demokrati- och hatbrottsgruppen i region Syd.

Eftersom barnens Pride ligger nära kommer det många små till polisens tält, men även unga och vuxna. En hel del turister också.

– De som vi träffar här visar stor uppskattning för att vi är på Pride. Det finns en risk för hatbrott i samband med festivalen, säger Frida Rydelius.

Berättar om hur det är att jobba på polisen

I Folkets Park befinner sig ett annat gäng polisanställda och polishunden Grabben. Även här går nyckelbanden åt.

– Vi är här för att synas, föra dialog med medborgarna och berätta att polisyrket är ett jobb för alla, oavsett bakgrund, säger kommunpolisen Tobias Bråhammar.

Jannice Larsson, operatör på polisens kontaktcenter (PKC), berättar för en intresserad jobbsökande om vad hennes jobb går ut på.

– Jag är civilanställd inom polisen och jobbar på 114 14 med anmälningar och tips. Många uppskattar att vi visar oss här och jag tycker att det är extra viktigt att vi visar oss på Pride, säger hon.

Polishunden Grabben fungerar som en magnet. Han får sin dos av klappar från både barn och vuxna medan hans husse Anders Nilsson, gruppchef för specialsökhundar på regionala operativa enheten, pratar.

– Det är extra roligt att berätta om polishundverksamheten. Djur är något speciellt, det blir avdramatiserat när man har sin söta hund med sig. Polisen är på Pride för att vi ska vara med överallt, vi finns för alla, säger han.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus för hela Blekinge.