Hem » Ersbodaskjutningen – avsnitt 8 av Polispodden Umeå

Ersbodaskjutningen – avsnitt 8 av Polispodden Umeå

Det senaste avsnittet av Polispodden Umeå handlar om skjutningen på Ersboda i januari 2019 som kostade en ung man livet. Avsnittets gäst är Linnea Andersson som den dagen jobbade sitt allra första nattpass som polisaspirant.

Umeå är en relativt stor stad med cirka 130 000 invånare, trots det så är grövre våldsbrott som skjutningar inte vanligt förekommande. Klockan 22.40 den 23 januari 2019 inkom dock larm om pågående skottlossning utomhus på stadsdelen Ersboda. De första patrullerna som kommer till platsen möts av tre skottskadade personer, varav en person konstateras avliden. (Vid den efterföljande förundersökningen kommer det senare fram att ytterligare en person skottskadats.)

Linnea Andersson arbetar i dag som ingripandepolis i Umeå. Men den dag i januari 2019 när det första samtalet om skottlossning inkom hade hon knappt hunnit påbörja sitt livs första nattpass som ny polisaspirant. Hon minns när larmet inkom och bilfärden till platsen tillsammans med Victor Öberg – tillika en av programledarna i podden.

– Vi hade utsättning, något som vi alltid har inför ett pass där vi går igenom vad vi ska göra. Vi hade inte suttit i många minuter innan vi får en order om att det är en person som är skottskadad på Ersboda. Direkt går ju pulsen upp när man hör det utropet, berättar Linnea Andersson.

– Personligen så minns jag att jag hörde redan på utropet att det här är någonting som verkligen skett, säger Victor Öberg.

Kort därefter kommer information om att ytterligare två personer är skottskadade. Alla tillgängliga resurser skickas till platsen. På vägen dit gick polisradion varm med mycket information.

– Vi försökte uppdatera lägesbilden, prata med varandra, lägga upp taktiken och samtidigt inhämta ny information från inringarna på platsen. Jag minns framkörningen ganska väl, säger Linnea Andersson.

Hon minns också tillbaka på hur hon som ny aspirant försökte hålla ordning på sin egen stressnivå och fokusera på det väntande uppdraget.

För poddens andra programledare Ofelia Johansson gick arbetspasset den dagen egentligen mot sitt slut, hon skulle snart bege sig hemåt.

– Jag och min kollega, som också var aspirant, förstod dock ganska snabbt att vi också skulle behövas så vi skyndade oss ut till en ledig bil och åkte utan att riktigt veta till vilken adress vi skulle, berättar Ofelia Johansson.

Väl på plats handlade de första ögonblicken om att försöka rädda liv, därefter tog andra uppgifter över. Lyssna till Linneas, Victors och Ofelias berättelser. Hur upplevde de arbetet på brottsplatsen? Vad sker efteråt för de poliser som varit på plats? Vilka minnesbilder har etsat sig fast från situationen?  Lyssna på det åttonde avsnittet av Polispodden Umeå!

Lyssna på Polispodden Umeå

Du hittar alla avsnitt på platser där poddar finns, exempelvis PodBean, Acast, Apple Podcaster och Spotify.

Dela gärna detta inlägg:
Blåljus hela Jämtland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *