Hoppa till innehåll
Hem » Man dömd till 8 års fängelse för sexualbrott mot barn

Man dömd till 8 års fängelse för sexualbrott mot barn

I över ett års tid har polisregion Bergslagen utrett ett omfattande ärende mot en man som utsatt 37 flickor runt om i Sverige, i åldrarna 11 till 17, för sexualbrott på internet.

Åtal väcktes i februari 2021 och efter en tre månader lång rättegång har utredningen nu nått sitt slut. Mannen döms till 8 års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, barnpornografibrott, sexuellt ofredande och olaga hot. 

Under 2019 inkom första polisanmälan efter att en flicka blivit kontaktad av mannen på Snapchat och han har förmått henne att skicka nakenbilder. Mannen identifierades via mobilnumret och kunde efter en kartläggning av samordningsärenden i oktober 2019 anhållas efter beslut av åklagare.

– Telefoner och datorer togs i beslag efter att mannen plockats in och ganska snabbt förstod vi att det rörde sig om ett omfattande material av sexuella övergrepp mot barn i dessa beslag, berättar Charlotta Törling Persson som utrett ärendet.

Utredningen fortskred med identifiering och analys av allt material och i december 2019 anhölls mannen återigen efter att polisen rubricerat ett av ärendena som våldtäkt mot barn. Ett nytt tillslag gjordes där man beslagtog ytterligare en telefon, som även den innehöll omfattande material. Den 19 december 2019 häktades han misstänkt för bland annat flera fall av grov våldtäkt mot barn och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Efter förhör med målsäganden och analys av materialet framgick det att mannen påverkat eller tvingat flickorna att posera avklädda eller utföra sexuella handlingar. Alla kontakter skedde inledningsvis via Snapchat, där mannen utgav sig för att vara någon annan.

För polisens räkning har utredare, analytiker och IT-forensiker arbetat med det omfattande ärendet och har lagt ner ett stort arbete på att analysera materialet och knyta det till den misstänkte och att identifiera barn som förekom i övergreppsmaterialet. Corona-pandemin har varit en försvårande faktor i ett läge där resandet har begränsats och målsägandena har befunnit sig runt om i landet.

Utredaren Charlotta beskriver den första kontakten med vårdnadshavarna som den tuffaste biten :

– Vi utredare har kontaktat vårdnadshavare till de flickor vi identifierat, som inte själva har anmält brotten. Det tuffaste har varit att ringa och berätta för vårdnadshavarna vad vi har hittat. Det blir en chock för vårdnadshavarna, och man vet inte vad man lämnar ifrån sig när man lägger på luren.  

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Blåljus Dalarna.