Hoppa till innehåll
Hem » 24 juni 10:04, Gränskontroll, Skåne län

24 juni 10:04, Gränskontroll, Skåne län

–  Det är ett tråkigt facit som visar att fusket med illegal arbetskraft fortfarande är utbrett, säger Ulf Haugen, gruppchef för brottsgruppen på gränspolisen i region Syd.

Den 23 juni utförde gränspolisen fyra arbetsplatsinspektioner (API) på Kullahalvön med inriktning grönsaksodlare. Förutom gränspolisen med gränsspan, jourgrupp, brottsgrupp och verkställighetsgrupp deltog även polisrytteriet och polishelikopter. Arbetsmiljöverket och miljöförvaltningen var också med vid inspektionerna.

Totalt gjorde polisen 60 inre utlänningskontroller på säsongsarbetare. Tre arbetsgivare är nu misstänkta för brott mot utlänningslagen och för att ha utnyttjat illegal arbetskraft. Ett av fallen bedöms som grovt brott eftersom arbetsgivare rapporterats för detta brott vid två tidigare tillfällen.

Två personer togs i förvar vid inspektionerna och två personer kommer att hållas under uppsikt.

På en av arbetsplatserna utfärdade Arbetsmiljöverket böter på 40 000 kronor för en obesiktigad lastbrygga.

I gränspolisens uppdrag ingår att utföra arbetsplatsinspektioner på typiska arbetsplatser som exempelvis jordbruksnäringen för att identifiera människor utan rätt att uppehålla sig i landet och/eller människor som saknar rätt att arbeta i landet. 

Ytterst leder detta till en osund konkurrens.

Frågor kring insatsen hänvisas till Ulf Haugen via 114 14.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus skåne