Hem » 18 juni 12:49, Övrigt, Värmlands län

18 juni 12:49, Övrigt, Värmlands län

Den senaste tiden har flera lantbrukare i region Bergslagen utsatts för inbrott där tjuvar kommit över växtskyddsmedel till ett värde av flera miljoner kronor. Du som lantbrukare uppmanas till vaksamhet samt att se över säkerheten kring din kemikalieförvaring för att försvåra och förhindra stölder.

Växtskyddsmedlet som stjäls används bland annat för att skydda skörd mot angrepp från insekter, ogräs och svamp. Stölderna inträffar normalt under vårsådd eller höstskörd då medlet köps in och används. Kemikalierna levereras ofta i form av dunkar till ett värde av flera hundra tusen kronor.

Totalt är det fem inbrott i region Bergslagen men det har även inträffat i närliggande regioner. Tjuvarna har brutit sig in i förråd och lagerlokaler och det finns anledning att tro att tjuvarna försöker föra ut medlet ur landet för att sälja vidare.

Är du lantbrukare finns det flera åtgärder du kan vidta för att förebygga stölder. Har du blivit utsatt eller har uppgifter som kan hjälpa brottsutredningarna framåt uppmanas du kontakta polisen på 114 14.

· Sätt upp belysning som gör det svårt att närma sig fastigheten nattetid utan att bli upptäckt.

· Var vaksam på personer och fordon som normalt inte hör hemma i omgivningen, notera och fotografera gärna registreringsnummer, fabrikat och modell.

· I samband med beställning av växtskyddsmedel är det bra att inte ta hem mer än vad som går åt.

· Var noga med att, i samband med leveranser, låsa in godset direkt istället för att låta det stå kvar utomhus.

· Försök, om möjligt, att inrätta kemikalieförvaringen i en ekonomibyggnad/container som man kan se från bostadshuset istället för att utnyttja en lokal belägen ensligt utan insyn. Detta gäller även uppställningsplats för traktorer och dieseltankar.

· Se över lås, larm och kameror på byggnader som innehåller attraktivt gods.

· Viktigt är också att tipsa polisen om eventuella iakttagelser som kan hänföras till brottslig aktivitet. Ring hellre en gång för mycket än en gång för lite.

Dela gärna detta inlägg:
Blåljus Värmland. Polis och SOS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *