Hoppa till innehåll
Hem » Utebliven säsong för influensa och vinterkräksjuka

Utebliven säsong för influensa och vinterkräksjuka

Folkhälsomyndighetens nya rapporter för vintern 2020-2021 visar att det inte blev någon sjukdomssäsong alls för virussjukdomar som influensa, RS-virus och calicivirus (vinterkräksjuka) som vanligtvis sprids under vintersäsongen. Den uteblivna sjukdomssäsongen beror på att åtgärderna för att minska spridningen av covid-19 även har minskat smittspridningen av virus som annars brukar drabba många svenskar.

– Det vi har sett i år är vad vi skulle kalla en historisk icke-säsong. En förbättrad handhygien, att vi har träffat färre personer och att både barn och vuxna har stannat hemma i större utsträckning när de haft symtom har haft stor betydelse, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Andra förklaringar är också ett kraftigt minskat resande som betytt att till exempel influensan inte har introducerats till Sverige eller i övriga Europa. Spridningen av influensa har överhuvudtaget varit mycket låg på norra halvklotet och även i stora delar av övriga världen.

Övervakningsperioden för vintersjukdomarna i Sverige har sträckt sig från vecka 40 år 2020 till vecka 20 år 2021. För influensa har endast 29 laboratorieverifierade fall rapporterats jämfört med en vanlig säsong då antal fall kan variera mellan 8 000 och 14 000.

Smittspridningen av RS-virus (respiratoriskt syncytial virus), som främst drabbar barn under fem år, var också mycket låg under hela vintersäsongen. Totalt rapporterades 195 laboratorieverifierade fall under övervakningsperioden, vilket är det lägsta antalet fall sedan övervakningen påbörjades för 20 år sedan. Under en vanlig säsong kan antalet fall variera mellan 2 000 och drygt 7 000.

Även antalet fall av vinterkräksjuka har varit rekordlågt. Normalt rapporteras runt 4 000 fall under en säsong men i år har endast drygt 350 fall rapporteras in.

– Caliciviruset är väldigt smittsamt och sprids snabbt om det väl har kommit in på till exempel en förskola eller ett äldreboende. Att människor inte har träffats i samma utsträckning är sannolikt den största anledningen till att vinterkräksjukesäsongen uteblev, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Läs mer

Kategori: Nyhet

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Sverige kris och beredskap