Hem » 21 anhållna efter stor polisinsats i Västsverige

21 anhållna efter stor polisinsats i Västsverige

Natten till måndagen inledde polisen i region Väst en av de största insatserna någonsin mot kriminella nätverk i Västsverige. Över 300 poliser deltog. Hittills har 21 misstänkta anhållits.

– Polisen i region Väst har arbetat offensivt under lång tid för att bekämpa grov organiserad brottslighet i nätverksmiljöerna. Vi räknar med att den här insatsen ger mycket kännbara effekter i de kriminella nätverk som begår grova brott i Västsverige, säger Tobias Bergkvist, chef för regionala utredningsenheten i Väst. 

Insatsen i Västsverige är en del av ett internationellt polissamarbete där svensk polis fått tillgång till stora mängder krypterad kommunikation mellan kriminella. Vid flera koordinerade tillslag deltog över 300 poliser med olika kompetenser från region Väst.

I samband med tillslagen gjordes beslag av vapen, ammunition och narkotika. 21 personer greps och anhölls senare av åklagare. När inledande förhör genomförts och bevisning säkrats kommer åklagare att besluta vilka av de misstänkta som ska begäras häktade. Misstankarna gäller initialt bland annat vapen- och narkotikabrott.

– Vi är nu i inledningsfasen av ett stort och tidskrävande utredningsarbete. Detta kan växa ytterligare, tack vare ett effektivt samarbete både nationellt och internationellt. De som ägnar sig åt kriminell verksamhet kan inte känna sig säkra någonstans, säger Tobias Bergkvist. 

På kort tid har polisen i Sverige genom internationell samverkan kunnat använda kommunikation från krypterade plattformar i utredningar av grov organiserad brottslighet. Tidigare har plattformarna Encrochat och Sky ECC avkodats och nu ANOM via insatsen Trojan Shield.

Dela gärna detta inlägg:
Blåljus Halland. Alla olyckor och brott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *