Hoppa till innehåll
Hem » 30 mars 15:54, Rån, Linköping

30 mars 15:54, Rån, Linköping

Som polisen tidigare har informerat om så har det under de senaste dagarna inträffat flera rån och försök till rån i anslutning till Ryd och Universitetsområdet i Linköping. De anmälda brotten skedde i torsdags kväll, fredags kväll och i söndags kväll.

– Samtliga anmälda rån eller försök till rån har liknande tillvägagångssätt. De drabbade har med våld eller hot om våld tvingats in i skogspartier där de har misshandlats och rånats. Rånarna beskrivs som unga män och de har varit maskerade över ansiktet. I två fall har rånarna tvingat de drabbade att genomföra banköverförningar via sina mobiltelefoner säger förundersökningsledare Theresé Aldén.

Sent i fredags kväll greps tre personer misstänkta för rånet som skedde i fredags. Alla tre anhölls initialt men en av de misstänkta släpptes under lördagen. Idag (tisdag) beslutade tingsrätten att de två anhållna i ärendet skulle häktas misstänkta för rån.

Polisen arbetar intensivt med att utreda rånen och en av de sakerna man ser över är om rånen har koppling till varandra och om en eller flera gärningspersoner han ha varit delaktiga i flera av rånen.

Det är viktigt att poängtera att det aldrig är den drabbades fel att brott sker. Det ansvaret ligger enbart på gärningspersonen! Men polisen har en uppmaning som gör det svårare för rånarna att utföra brotten:

Se över om din bank har en funktion där du kan begränsa summan på dina banköverföringar. Man brukar kunna sätta en gräns per dag eller vecka och denna kan ändras någon dag i förväg om man planerar att göra en större överföring.

Lokalpolisområdeschef Ann-Christine Rehnström beskriver vad polisen gör för att hindra att fler rån ska ske:

– Vi har ökat vår synlighet i områdena framförallt kring Ryd, universitetet och Lambohov under kvällstid framöver. Vi kommer även arbeta med synlighet från luften i form av UAS (drönare) som en extra överblick för oss och ett komplement till vår övriga verksamhet. Vi samverkar också med bland annat universitetet och kommunen i det här.

Polisen är fortfarande mycket angelägen om att komma i kontakt med personer som har gjort iakttagelser i samband med rånen, eller som på annat sätt känner till något. Kontakta polisen med din information via telefon 114 14, tipsa via formuläret på polisen.se, kom in på en polisstation eller ta kontakt med patrullerande poliser. Dina uppgifter kan vara avgörande.

Talespersoner för medier är förundersökningsledare Therese Aldén och lokalpolisområdeschef Ann-Christine Rehnström. Therese kan besvara frågor rörande utredningarna och Ann-Christine om hur polisen arbetar trygghetsskapande och brottsförebyggande.

Therese Aldén 010-56 65277
Ann-Christine Rehnström 010-56 67301

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Blåljus Östergötland. Polis och SOS.