Hoppa till innehåll
Hem » 23 mars 16:35, Bedrägeri, Södermanlands län

23 mars 16:35, Bedrägeri, Södermanlands län

13.55 Polisen kontaktades av en kvinna i 90-årsåldern i Strängnäs. Hon hade blivit lurad att lämna ut sitt bankkort och kod till en man som utgav sig för att komma från polisen.

14.12 Polis på plats. Patrullen höll förhör och fick uppgifter för en anmälan om bedrägeri. Mannen hade först ringt till kvinna och sedan kommit hem till henne. Han hade sagt att det hade stulits post från brevlådor i området och att någon kunde ha kommit åt hennes bankuppgifter.

Efter att mannen lämnat så insåg kvinnan att hon kunde ha blivit lurad och spärrade sitt bankkort. Det är i nuläget oklart om några pengar har försvunnit.

—–

15.27 kom det ytterligare samtal till polisen om ett liknande bedrägeriförsök. En kvinna i 90-årsåldern i Eskilstuna hade blivit uppringd av en man som utgav sig för att komma från polisen. Han hade sagt att de hade hittat post till kvinnan som var öppnat och att hon behövde spärra sina kort.

Den okände mannen hade också sagt att kvinnan borde åka till polisstationen för att lösa detta, eller så kunde en ”polispatrull” komma hem till henne och ”hjälpa” henne med bankkorten. Kvinnan nekade till detta och ska inte ha lämnat ut några uppgifter om bankkort eller koder.

Polisen åkte hem till kvinnan för förhör och skriver en anmälan om försök till bedrägeri.

—-

Polisen upprepar uppmaningen att iaktta försiktighet när en okänd person tar kontakt och vill få ut uppgifter om bankkort eller koder, eller uppmanar en att logga in på sin bank. Den som tar kontakt kan utge sig för att vara polis, ringa från banken, ett företag, kommunen, vården, fastighetsvärden, eller något helt annat. En seriös bank eller samhällsaktör arbetar inte så. Det kan också hända att okända personer ringer på dörren. Det de har gemensamt är att de vill få kontroll över den drabbades bankkonto. Polisen uppmanar alla att aldrig lämna ut sådana uppgifter. Lägg på luren eller stäng dörren och ring polisen.

Alla som har äldre anhöriga bör prata med dem om dessa risker. Det kan också vara en god idé att kolla upp hur man spärrar sina bankkort, så att det går fort om bedragaren trots allt lyckas med sitt uppsåt.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Blåljus Södermanland