Hoppa till innehåll
Hem » Färre doser av Astra Zenecas vaccin väntas

Färre doser av Astra Zenecas vaccin väntas

Folkhälsomyndigheten har informerat regionerna via deras vaccinsamordnare om förändringen, som enligt bolagets uppgifter innebär att Sverige kan räkna med cirka 2 miljoner färre doser än vad bolaget tidigare hade aviserat.

Under årets första kvartal är prognosen nu att Sverige totalt får cirka 900 000 doser i stället för cirka 1,1 miljoner. Under årets andra kvartal räknar bolaget med att Sverige får 2,7 miljoner doser totalt i stället för 4,5 miljoner.

Det motsvarar vaccin till ungefär en miljon personer. Samtliga länder i EU påverkas av Astra Zenecas förändrade prognoser.

– Det är beklagligt att vi får färre vaccindoser än vi hade räknat med. Det fördröjer naturligtvis arbetet med att erbjuda alla vuxna i Sverige skydd mot covid-19 även om det är för tidigt att säga om och hur tidsplanen påverkas, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Den som har störst behov av skydd mot covid-19 erbjuds vaccin först, enligt Folkhälsomyndigheten rekommenderade prioriteringsordning för vaccinationsarbetet.

Läs mer

Folkhälsomyndighetens samlade information om vaccination mot covid-19

Kategori: Nyhet

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Sverige kris och beredskap