Hem » Alkohol och droger i trafiken – avsnitt 3 av Polispodden Umeå

Alkohol och droger i trafiken – avsnitt 3 av Polispodden Umeå

Det senaste avsnittet av Polispodden Umeå handlar om polisens förebyggande arbete mot alkohol och droger i trafiken. Trafikpolisen Gabriella Varodell svarar på vad som sker när misstanke om rattfylleri uppstår.

2019 rapporterades cirka 26 900 rattfylleribrott i Sverige. En fjärdedel av de omkring 200-300 personer som årligen omkommer i trafiken gör det i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. En viktig del i polisens trafiksäkerhetsarbete kretsar kring nykterhet.

– Mer än en begravning varje vecka året runt sker på grund av alkohol och droger i trafiken, säger trafikpolisen Gabriella Varodell som i detta avsnitt gästar de poddande Umeåpoliserna Ofelia Johansson och Victor Öberg.

I Umeå med kranskommuner rapporteras i snitt en person varje dag för rattfylleri. Två av de frågor som tas upp är vilka reaktioner poliserna brukar mötas av från förare som misstänks för rattfylleri och vilka tankar som rör sig hos poliserna själva.

– Jag kan känna mig besviken på att folk sätter sig och kör onyktra på grund av de risker som de utsätter sig själva och andra människor i trafiken för. Så klart är det tråkigt när vi får ett positivt blås, men samtidigt så får vi ett kvitto på hur viktigt det är att vi kollar nykterhet på de personer som vi stoppar, berättar Gabriella Varodell.

Inte sällan finns ett bakomliggande missbruk hos den person som ertappats med att köra bil under påverkan av alkohol eller narkotika.

– Polis, region och kommun samverkar genom vad som kallas Smadit (Samverkan mot alkohol och droger i trafiken) där varje person som rapporteras för ett rattfylleribrott erbjuds kontakt med beroendevård, säger Gabriella Varodell.

Victor Öberg beskriver polisens arbete som tvådelat.

– Vi ska så klart utreda brottet, men vi vill framför allt hjälpa personen så att denne inte fortsätter i sitt missbruk och hamnar i den här situationen igen.

Varje avsnitt avslutas med svaret på en vanlig fråga från allmänheten. Denna gång handlar frågan om just rattfylleri och hur du kan göra om du misstänker att en person i din närhet kör onykter.

Läs mer om polisens arbete med trafiksäkerhet.

Lyssna på Polispodden Umeå

Du hittar alla avsnitt på platser där poddar finns, exempelvis PodBean, Acast, Apple Podcaster och Spotify.

Tidigare avsnitt av Polispodden Umeå

  1. En vanlig dag i Umeå
    Poddens första avsnitt handlar om hur en vanlig dag som polis i Umeå ser ut och vad poliserna i yttre tjänst arbetar med när de inte åker på larm.
  2. Först på plats
    Hur är det att komma först till platsen för en allvarlig olycka eller ett grovt brott? IGV-polisen Lisa minns tillbaka på ett ärende där en skadad persons liv låg i hennes händer.
Dela gärna detta inlägg:
Blåljus hela Jämtland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *