Hem » 12 februari 18:12, Bedrägeri, Sundsvall

12 februari 18:12, Bedrägeri, Sundsvall

Polisen hanterar under fredageftermiddagen två ärenden i Sundsvall där äldre personer fått telefonsamtal/besök från en man som uppger sig vara polis.

Mannen har sagt att han i samband med en utredning behöver tillgång till de äldres bankkort (med pinkod) och har på så sätt lurat till sig dessa.

– Polisen arbetar inte på det sättet. Finns det minsta tvivel om att det rör sig om riktiga poliser ska man ringa polisens ledningscentral och kontrollera, säger RLC-befäl Henrik Vernerlund.

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

* Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.

* Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

* Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

* Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

* Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Dela gärna detta inlägg:
Blåljus Västernorrland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *