Hoppa till innehåll
Hem » 12 december 12:01, Bedrägeri, Linköping

12 december 12:01, Bedrägeri, Linköping

10.45. Polisen fick in en anmälan om ett brott som rubriceras som bedrägeri. En man i 80-årsåldern fick under gårdagen ett telefonsamtal från en person som uppgav att han ringde från ett telefonbolag med ett erbjudande om en billig telefon.  Den misstänkte bedragaren infann sig sedan hos den äldre mannen för att ta betalt och lyckades då lura till sig bankkort och kod.

Polisen har genomfört en brottsplatsundersökning.

Detta är sjunde gången på kort tid som ett liknande brott begås i Linköping. Utöver det finns två fall där bedragaren/bedragarna inte lyckats i sitt brottsliga uppsåt.

Tillvägagångssättet har varit detsamma. En person ringer upp och påstår sig ringa från ett telefonbolag och erbjuder en ny billig telefon. Av en händelse finns en av telebolagets medarbetare i närheten och kan komma förbi med den billiga telefonen. Medarbetaren ringer på dörren och ber personen betala med kort och att slå in pinkoden. Därefter säger bedragaren att han måste springa ner till bilen för att hämta telefonen och tar då med sig bankkortet och kommer sedan inte tillbaka. Istället går han till närmsta bankomat och med hjälp av pinnkoden länsas kontot på pengar.

Ett annat tillvägagångssätt har varit att bedragaren ringer upp och säger att det är fel på telefonen, men att en medabetare kan komma förbi och rätta till det. När betalningen sker luras kort och pinkod av den drabbade.

De personer som blivit lurade har förlorat så mycket som upp till 15 000 kronor. Sammanlagt har bedragaren/bedragarna kommit över 100 000 kronor.

Polisen vill nu uppmana alla att vara försiktiga och inte lämna ifrån sig sina bankkort till okända personer. Det kan finnas de som blivit drabbade, men som inte anmält brottet. Gör det! De som har tips kan höra av sig till 114 14 eller gå in på polisens hemsida och fylla i ett tipsformulär där det också går att vara anonym.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Östergötland. Polis och SOS.