Hoppa till innehåll
Hem » Polisen utredde brott mot barn – man döms till fängelse

Polisen utredde brott mot barn – man döms till fängelse

Mannen utlovade pengar, alkohol och narkotika mot nakenbilder på barn från hela Sverige. Polisens it-brottscentrum i region Väst spårade brottsoffren och slog till mot 30-åringen. Nu döms han till fängelse i 6 år och 6 månader.

I november förra året greps en man i Skövde misstänkt för sexualbrott mot barn på nätet. Det blev starten på en omfattande utredning där medarbetare vid polisens regionala it-brottscentrum i Väst fått kontakt med unga brottsoffer runt om i landet. 

Misstankarna mot mannen stärktes sedan polisen med hjälp av internetspaning spårat en ip-adress som ledde fram till den misstänkte. När polisen slog till beslagtogs teknisk utrustning som analyserats. 

I sin mobiltelefon hade mannen en stor mängd filmer och bilder på unga flickor. En betydande del av polisarbetet har bestått i att identifiera målsägarna, upprätta nya anmälningar och hålla förhör med dem.

Arbetat fredat under lång tid

– Vi bildade en grupp med sju medarbetare med olika kompetenser som samarbetat i det här ärendet. Att vi fått arbeta fredat under lång tid har varit en framgångsfaktor, säger handläggaren Maria Gustafsson som samordnat arbetet. 

Mannen greps i samband med ett tillslag i hans bostad i november förra året. Han har suttit häktad sedan dess. Under hösten har rättegången pågått vid tingsrätten i Skövde i sammanlagt 25 dagar och på torsdagen meddelade rätten sin dom. 

Enligt tingsrätten har 30-åringen ”på ett samvetslöst och hänsynslöst sätt utnyttjat barn och unga som haft svårigheter att värja sig mot hans övergrepp”. 

Fälls på 18 av 24 åtalspunkter

Han döms till sex och ett halvt år i fängelse. Av 24 åtalspunkter fälls han på 18, bland annat grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande och barnpornografibrott. Han ska också betala skadestånd till brottsoffren. 

Brottsoffren är ett 70-tal flickor i åldrarna 10–17 år som lurades att skicka bilder via sociala medier till den nu åtalade mannen. Han har sedan förmått dem att skicka nakenbilder och i vissa fall hotat med att sprida bilderna vidare. 

Barnförhörsledarens råd: Prata med barnen

Hur kan vuxenvärlden förebygga internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn på nätet? Barnförhörsledaren Maria Gustafsson har mött många brottsoffer och konstaterar att barnen ofta döljer vad de varit med om på grund av känslor av skam och skuld.

– Mitt främsta råd är att prata mer med sina barn om vad de gör på nätet, säger hon.

Utan att skrämma är det viktigt att realistiskt förklara vad som kan hända, till exempel att bilder som delats på nätet är nästintill omöjliga att radera i efterhand.

– Det handlar om att stärka barnen så att de vet att de alltid kan ta kontakt med en förälder eller annan vuxen om de råkar ut för någon form av hot eller om de skickat iväg bilder de efteråt ångrar, säger Maria Gustafsson.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Blåljus Halland. Alla olyckor och brott.