Hem » UAS – en viktig komponent i polisens luftburna förmåga

UAS – en viktig komponent i polisens luftburna förmåga

UAS (Unmanned Aircraft System) har funnits i polisregion Nord i ca 2,5 år men tagit rejäl fart sista året. Idag finns ett 30-tal piloter med minst lika många UAS:er.

UAS är det formella namnet på det som i folkmun kallas för drönare. De flesta är mindre och något enklare flygmaskiner som är väl spridda i polisregion Nord men på huvudorterna finns det större UAS:er med avancerade kameror. Bland annat så har de en bra värmekamera som kan användas vid till exempel eftersök av försvunna personer.

Andra användningsområden för UAS är brottsplatsdokumentation, bevakning av säkerhet i samband med offentliga tillställningar, skydd av egen personal och liknande.

– Flygbilder med UAS ger en bra överblick av en brotts- eller olycksplats, bilder som kan vara ovärderliga i ett utredningsarbete, säger Jörgen Nordqvist, UAS pilot i Östersund. 

I sociala medier har en kort film publicerats från ett skarpt uppdrag när UAS pilot tillsammans med hundförare eftersökte en försvunnen man i trakten av Härnösand. 

Pilot vid uppdraget var Petter Elfving och det är också han som beskriver vad som sker i filmen.

– UAS är ett komplement till våra övriga resurser och ett väldigt bra och effektivt verktyg vid exempelvis eftersök av försvunna personer, säger Petter Elfving.

Film från skarpt ärende

Dela gärna detta inlägg:
Blåljus hela Jämtland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *